Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost ARESTAT PREVENTIV

de:
14 mart. 2015
0 Afișari
Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost ARESTAT PREVENTIV

Marian Vanghelie a ieşit din sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sâmbătă, în jurul orei 00.40, ordonanţa de reţinere emisă pe numele acestuia expirând vineri, în jurul orei 22.45. Sâmbătă, în jurul orei 8.30, primarul a fost dus la Arestul central al Poliţiei.

Citește și O parte din mita primită de Vanghelie, folosită la renovarea sediului de campanie al lui Geoană, sediului PSD, dar și pentru contracte de publicitate la OTV și b1 TV.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la ICCJ a decis să admită propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă a lui Marian Vanghelie sau dacă va dispune arest la domiciliu sau control judiciar, în dosarul în care edilul este acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.

Marian Vanghelie a fost reținut, joi seară, pentru 24 de ore fiind acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani. Prezentăm mai joi, comunicatul DNA, în acest caz:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 12.03.2015, a inculpaţilor:

VANGHELIE MARIAN-DANIEL, primar al Sectorului 5 București, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu,
luare de mită şi
spălare de bani

NICULAE MIRCEA-SORIN, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
complicitate la luare de mită şi
spălare de bani

MURGOCI ADRIAN, CIOCAN LAURA şi CIOCAN SORIN cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
favorizarea făptuitorului şi
mărturie mincinoasă

În ordonanţele de reținere se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2007 – prezent, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obţină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi).
Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte.

„Comisionul” respectiv a fost plătit de către omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin și a unei alte persoane apropiate lor.

Acest comision a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de către omul de afaceri) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

Din datele existente în cauză a reieşit că beneficiare a unor astfel de contracte (şi a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele şi societăţile Bucureşti S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin) şi Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan Laura).

O parte a „comisionului” a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate inculpatului Vanghelie Marian-Daniel.

De asemenea, pentru garantarea plăţii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăţi comerciale unor apropiaţi ai inculpatului Vanghelie Marian-Daniel.
Altă modalitate de plată a „comisionului de 20%” a constat în achitarea de către societăţile controlate de către aceeaşi persoană a cheltuielilor de renovare şi amenajare a unor spaţii utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin).

În aceeași perioadă, inculpaţii Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 Bucureşti) şi Niculae Mircea-Sorin (acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită, sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.
Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienţei cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie Marian-Daniel de la administratorul mai multor societăţi comerciale.

De asemenea, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a disimulat adevărata natură a provenienţei a părţilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting S.R.L., părţi sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri.

La data de 12 martie 2015, inculpaţii Murgoci Adrian, Ciocan Laura şi Ciocan Sorin au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale, acționând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, sub aspectul comiterii infracţiunilor menţionate anterior.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Grupului de Lucru pentru Combaterea și Documentarea Infracțiunilor de Evaziune Fiscală și Spălarea Banilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi la data de 13 martie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.”.

Cookies