Marian Ivan (Optar), la dezbaterea Regulamentului în București pentru trotinetele electrice: fără cască obligatorie peste 14 ani, limită de viteză de 20 km/h la toate vehiculele închiriate

05 oct. 2022
783 Afișari
Marian Ivan (Optar), la dezbaterea Regulamentului în București pentru trotinetele electrice: fără cască obligatorie peste 14 ani, limită de viteză de 20 km/h la toate vehiculele închiriate

Reprezentantul Optar – asociație civică pentru transportul alternativ – a făcut propuneri la dezbaterea publică de la Primăria Capitalei legată de impunerea unui regulament de circulație la închirierea trotinetelor electrice în București.

Marian Ivan (Optar) consideră util un Regulament, care să fie impus printr-un chestionar scurt pe care utizatorii de trotinete electrice să-l completeze obligatoriu, în aplicație. În plus el propune să fie impuse sancțiuni și să se aplice de către Poliția Locală, pentru a-i responsabiliza pe utilizatori.

”Este obligatoriu ca o autoritate locală să ia măsuri suplimentare față de Codul rutier”, a spus Marian Ivan.

Ce propuneri a verbale a avansat Optar:

– trotinetiștii si bicliștii de peste 16 ani să nu fie obligați/condiționați să poarte cască, pentru că nu o au la ei ”E ca și când vrei sa închiriezi o mașina dar nu ai pedala dreapta”
– reducerea vitezei maxime a acestor trotinete închiriate la 20 km/h, ”pentru că adolescenților le place o betie a vitezei, însă față de cei care au o trotinetă în proprietate, cei care închiriază au experiență redusă”.
– impunerea de sancțiuni: ”Lipsa sanctiunilor am observat pentru mersul pe contrasens, câte 2 pe trotineta, nu au voie pe trotuare. Ar ajuta autoritatea ca să constientizeze utilizatorul de respectarea regulilor de circulație”
– Primaria să controbuie cu bani astfel încât companiile să vină cu o flotă de 50.000 de vehicule, pentru că aceste companii investesc în necesitatea de a răspunde nevoii de deplasare

Regulamentul de folosire a trotinetelor electrice în București, pus în dezbatere publică

Trotinetele electrice închiriate în regim self-service prin platformele online ar urma să poată fi conduse numai de persoane peste 14 ani, care să aibă asupra lor actul de identitate şi să respecte regulile de circulaţie, iar accesul să se facă pe pistele de biciclete, unde acestea există, sau doar pe drumurile unde viteza maximă admisă este de 50 de km/h, acolo unde nu sunt piste de biciclete. De asemenea, este interzisă folosirea gadgeturilor, inclusiv a căştilor audio, în timp ce este condusă trotineta electrică.

Aceste reguli sunt propuse prin noul Regulamentul privind condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice în București, pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei.

Alte știri:

 

Cookies