ARHIVA B365

Maria Grapini,după ce a fost criticată pentru greşelile gramaticale:Am fost olimpică la Limba Română

După 1990, Maria Grapini a ajuns în topurile celor mai influente femei din România. În 2006 aceasta s-a înscris în Partidul Conservator, iar din decembrie 2012 este ministru delegat pentru mediul de afaceri şi turism. După mai bine de un an de mandat, lumea n-a prea reţinut altceva decât că şi-a angajat o rudă consilier şi că s-a făcut de râs postând mesaje agramate pe Facebook, scrie adevărul.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, Maria Grapini se apără şi spune că totul este o greşeală, o dovadă de răutate a celor care nu vor ca ea să fie un model pentru tineri: de fapt, ruda nu era rudă, greşelile gramaticale nu sunt greşeli gramaticale, ci doar nişte feste pe care i le joacă tableta de pe care postează. Mai mult, Grapini susţine că a fost olimpică la Limba Română.

„Da, e fratele nurorii. O rudă prin alianţă. Nu, nu e rudă. Eu l-am luat din Bucureşti de la o firmă de audit şi el a pierdut venind la mine. Salariul lui de consilier e 2.000 de lei. Eu l-am luat să mă ajute pentru că pe audit nu aveam pe nimeni. El a făcut un sacrificiu, îmi pare rău. Credibilitatea mea în ceea ce am făcut e că am construit nu pe alt sistem decât competenţa. Poate fi rudă sau nu. Ştiţi ce înseamnă să treci un interviu în firmele de audit multinaţionale? Al doilea, ştie trei limbi străine şi pe germană nu aveam pe nimeni. Şi nu vine nimeni la 2.000 de lei. Şi el de ce a venit? Să mă ajute pe mine. Pur şi simplu, să mă ajute. Puteam să-l iau pe băiatul meu, care a făcut administrarea afacerilor în Austria, vă daţi seama ce ar fi ieşit. Fratele nurorii nu este rudă”, a declarat Maria Grapini.

Tânărul angajat de Maria Grapini pe postul de consilier personal se numeşte Tudor Mataragiu şi are 24 de ani. Sora acestuia este căsătorită cu Cosmin Grapini, fiul ministrului pentru mediul de afaceri şi turism. Costel Mataragiu, tatăl lui Tudor, este fost şef al Direcţiei Economice a SRI Timiş, personaj controversat cercetat în dosarul Jimbolia. Recent, Tudor Mataragiu a fost numit de Maria Grapini în Consiliul de Administraţie al SC Mamaia SA.

Când i s-a sugerat că trebuia să îşi angajeze şi un consilier pentru a evita greşelile gramaticale de pe pagina sa de Facebook, Maria Grapini a declarat că a fost olimpică la Limba Română.

„Cei care nu sunt convinşi pot să facă oricând cu mine test de gramatică. Eu am fost un copil bun la învăţătură de la clasa I până la facultate. Staţi liniştiţi, că am fost olimpică la Limba Română. Problema mea este următoarea: eu scriu noaptea, în avion sau în maşină. Am să vă fac probă cu iPad-ul că dacă pui „s-a”, sare şi îţi pune cu liniuţă la un text unde nu trebuia să fie scris despărţit. Faptul că scriu târziu şi numai în mijloacele de transport sigur că apar astfel de lucruri. Eu niciodată n-am analizat gramatical un text pus pe Facebook. Facebook-ul a fost inventat pentru altceva, pentru o relaţionare, dacă vreţi. Nici încrâncenarea politică nu-mi place pe Facebook. Eu am început să scriu înainte de a fi ministru şi nu am vrut să renunţ tocmai pentru a nu se spune „Aaa, acuma e ministru şi nu mai scrie nimic”. Problema mea este de ceea ce scriu acolo ca şi conţinut. Dacă ne uităm la formă şi nu la fond şi vrem să spunem că Maria Grapini nu ştie limba română, o putem spune oricând. Dar eu vă spun sigur că o ştiu. Şi nu mă interesează să pun pe cineva să scrie în locul meu ceva ce nu simte. Pentru că eu acolo nu pun ca ceilalţi politicieni texte de a-mi promova politic imaginea. Eu relaţionez acolo cu oamenii simpli, le spun „bună dimineaţa”, le spun „noapte bună”, le spun că astăzi am făcut plăcintă, nu îmi promovez imaginea politică. Asta vreau eu să scriu. În fond, nu-ţi place ce scrie cineva, nu intri! Am avut surpriza să mă duc în toate judeţele, m-am întâlnit cu oamenii de pe Facebook şi m-am împrietenit în mod real cu cei cu care comunic. Şi n-o să renunţ doar pentru că nişte ziarişti… Să scrie mai departe. Eu am conştiinţa împăcată şi ştiu foarte bine ce ştiu. E mai grav de cei care nu ştiu ce ştiu”.

De asemenea, Grapini a precizat că nu crede că toată povestea cu greşelile gramaticale îi afectează imaginea.

Maria Grapini este şi autoarea unui volum auto-biografic, intitulat „Viaţa, între scrieri şi trans-scrieri” – o evocare metaforică a maturizării Mariei Grapini. Cartea a fost lansată în 2012, înaintea alegerilor parlamentare (Maria Grapini a candidat şi a câştigat un loc de deputat în colegiul 3 Timişoara).

Criticii literari s-au înghesuit să elogieze bildungsromanul Mariei Grapini. Cel mai frumos laudatio îi aparţine chiar preşedintelui Uniunii Scriitorilor, filiala Timişoara, Cornel Ungureanu: „Personajul principal al nuvelei, Oana, este întâi un copil, un elev, un adolescent, apoi un lider care îşi trăieşte excelenţa fără derapaje erotice, aşa cum ar fi făcut modernii şi postmodernii literaturii noastre; echilibrul moral al eroilor sublinează un cod etic ce se cuvine respectat. Nuvela Mariei Grapini transcrie, într-un cod personal, numeroasele ieşiri în faţa jurnaliştilor. Poate să vorbească şi aşa, din interiorul literaturii, publicului care poate să înţeleagă şi să iubească un (alt) demers creator”.

Cartea nu se mai găseşte în librării şi nu poate fi consultată nici în reţeaua naţională de biblioteci.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button