ȘTIRI

MARIA GAETANA AGNESI, sărbătorită de Google astăzi. Momente notabile din viaţa MARIEI GAETANA AGNESI

MARIA GAETANA AGNESI (1718 -1799) s-a născut la Milano într-o familie de 21 de copii. Tatăl viitoarei matematiciene a fost profesor de matematică la Universitatea din Bologna, iar mama ei provenea dintr-o familie nobiliară. MARIA GAETANA AGNESI a fost considerată un copil-minune: I se spunea „oracolul 7 limbi” -la cinci ani vorbea perfect şi franceza şi italiana, iar la 11 ani ştia greaca veche, latină, ebraică, spaniolă şi germană. Nu avea mai mult de 8 ani când a prezentat un discurs de o oră în latină în faţa intelectualilor milanezi despre dreptul femeilor la educaţie. Din cauza studiului excesiv, MARIA GAETANA AGNESI s-a ales cu o boală misterioasă încă de la 12 ani, care se manifesta prin convulsii foarte puternice.

Momente notabile din viaţa MARIEI GAETANA AGNESI:

♦ MARIA GAETANA AGNESI a scris prima carte in care sunt tratate atat calculul direfential, cat si cel integral.

♦ De-a lungul vietii, MARIA GAETANA AGNESI a fost una dintre primele luptatoare pentru emanciparea femeii si accesul la educatie.

♦ In tinerete, MARIA GAETANA AGNESIsi-a descoperit talentul pentru limbile straine si dezbate cu numerosi oameni de stiinta probleme ca: propagarea luminii, transparenta culorilor sau studiul geometric al curbelor.

♦ MARIA GAETANA AGNESIs-a calugarit, intrand in ordinul Ordre des Soeurs Bleues si si-a dedicat intreaga viata studiului matematicii.

♦ In 1748, MARIA GAETANA AGNESI publica o lucrare despre calculul diferential si integral. Cartea este ulterior tradusa in engleza si franceza.

♦ MARIA GAETANA AGNESI a studiat curba de ecuatie carteziana – xy^2 = a^2 (a-x) – care ulterior va primi numele de Bucla lui Agnesi.

♦ MARIA GAETANA AGNESI nu a fost admisa in cadrul Academiei Franceze pentru ca era femeie. In schimb, reuseste sa fie acceptata in cea italiana, mai liberala.

♦ Spre sfarsitul vietii, MARIA GAETANA AGNESI s-a dedicat operelor de caritate.

Printre noţiunile de algebră şi analiză matematică de care i-a rămas legat numele se numără şi „bucla lui Agnesi” (versiera). Printr-o asociere de cuvinte – termenul era utilizat şi ca prescurtare pentru avversiera, tradus ca „soţia diavolului”- „bucla lui Agnesi” a fost tradusă ca „vrăjitoarea lui Agnesi”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button