Mari spitale din București rămân fără bani de medicamente și materiale sanitare din cauza facturilor la energie. Sunt probleme la Fundeni, Universitar și IOB

16 feb. 2023
302 afișări
Mari spitale din București rămân fără bani de medicamente și materiale sanitare din cauza facturilor la energie. Sunt probleme la Fundeni, Universitar și IOB
Mari spitale din București rămân fără bani de medicamente și materiale sanitare din cauza facturilor la energie. Sunt probleme la Fundeni, Universitar și IOB. Sursa foto: Pexels

Scumpirea gazelor naturale și energiei electrice pune în dificultate mai multe spitale din București, care au primit în această iarnă facturi uriașe, a căror plată le lasă  fără bani de materiale sanitare și tratamente vitale. Mai mulți reprezentanți din sistemul medical s-au plâns de facturile mari la curent.

Facturile la curent lasă fără bani mai multe spitale din București

Scumpirea energiei pune în mare dificultate administrațiile spitalelor din București, iar pacienții sunt cei mai vulnerabili în această situație. Instituțiile medicale plătesc facturi mari la curent și, în multe cazuri, nu mai pot asigura materiale sanitare și tratamente pacienților.

Institutul Clinic Fundeni a fost pus în situația în care a rămas fără citostatice, în condițiile în care factura la curent a fost de 310 mii de lei, conform Antena 3. Cu o situație asemănătoare s-a confruntat și Spitalul Universitar, acesta plătind jumătate de milion de lei pentru electricitate.

Managerul Spitalului Filantropia, Dr. Nicolae Gica, a recunoscut faptul că scumpirile creează probleme mari în asigurarea medicației și a materialelor sanitare. Facturile au crescut foarte mult, cea de la curent crescând de la 44 mii de lei la 109 mii de lei:

Realizăm economie prin a stinge lumina în spaţiile în care nu se consultă sau în spaţiile în care nu se efectuează activitate medicală. Aceste scumpiri nu fac decât să crească şi mai mult dificultatea în a asigura tot ce e necesar pentru îngrijrea pacientului.

Aprovizionarea spitalelor este îngreunată de valul de scumpiri

Nici la Institul Oncologic București (IOB) lucrurile nu stau foarte bine. Factura la curent a crescut de la 160 de mii de lei până la 310 mii de lei. Scumpirile îi descurajează pe unii distribuitori să aducă la timp materialele sanitare și medicația bolnavilor, în vreme ce alții se retrag complet, spune declarat Bogdan Tănase, managerul IOBr:

Atât furnizorii de materiale sanitare cât şi cei de alte materiale şi-au crescut preţurile, în unele cazuri le-au dublat, în multe cazuri contractele au fost refucate. Iar în tot acest timp unii bolnavi rămân fără tratamentele vitale. Stocuri lipsă sunt şi la Institutul Clinic Fundeni, acolo unde nu se găsesc unele citostatice

Principalele probleme semnalate de către Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANMD), sunt legate de circuitul de aprovizionare:

Una dintre problemele care ne sunt semnalate la nivelul spitalelor ţin de circuitul de aprovizionare. Sunt lipsuri punctuale sau sunt discontinuităţi în aprovizionare , adică lipsuri pe două, trei săptămâni.

De asemenea, au existat multe situații în care pacienții au fost nevoiți să-și procure singuri medicamente de la farmaciile din jurul spitalelor pentru că nu existau în spitale.

Cookies