Marfă ieftină, pentru toţi alegătorii: se deschid noi magazine Economat, în Capitală

de:
06 ian. 2012
0 Afișari
Marfă ieftină, pentru toţi alegătorii: se deschid noi magazine Economat, în Capitală

În condiţiile în care cele mai multe Economate au fost sortite eşecului, Primăria Sectorului 6 a luat recent decizia să pună în practică un nou astfel de proiect. La ultima şedinţă de Consiliu Local, aleşii au hotărât să deschidă noi magazine de acest tip în mai multe zone ale Sectorului 6.

„Deocamdată, nu ştim numărul exact al Economatelor. Cert este că se vor practica preţuri de producător, mai mici cu siguranţă decât la magazinele de cartier, comparabile cu cele din supermarket-uri. Până la jumătatea anului viitor, Economatele ar putea deveni funcţionale”, a declarat pentru B365.ro viceprimarul Sectorului 6, Demirel Spiridon.

Presa a scris însă, de-a lungul timpului, că în perioada scurtă în care au funcţionat, preţurile produselor vândute în Economate sunt mai scumpe decât cele din hipermarket-uri.

Pentru ca proiectul magazinelor Economat să devină realitate, Consiliul Local Sector 6 trebuie să obţină împuternicirea expresă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale pentru desfăşurarea unor activităţi de comerţ cu produse de bază prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6. Societatea cu răspundere limitată (SRL) va avea ca unic acţionar Consiliul Local al Sectorului 6.

Zahăr, ulei, făină şi orez pe rafturile Economatelor

„Având în vedere faptul că anul 2011 ca efect al crizei economice, preţurile la mărfurile alimentare au crescut, ceea ce a determinat un efect negativ asupra populaţiei, în special al pensionarilor, respectiv scăderea puterii de cumpărare a acestora, iar la nivelul Sectorului 6 din totalul populaţiei un procent de 30 – 35% îl reprezintă pensionarii, pentru a veni în sprijinul pensionarilor Consiliul Local Sector 6 doreşte înfiinţarea unei societăţi comerciale. Produsele alimentare de bază care fac obiectul de activitate al societăţii comerciale înfiinţate sunt cele prevăzute în Hotărâre de Guvern nr. 927/2011 privind Programul guvernamental de sprijin pentru pensionari Coşul de solidaritate, produse a căror vânzare către pensionari se va face, de regulă săptămânal”, se menţionează în raportul de specialitate întocmit de directorul general al DGASPC Sector 6, Marius Lăcătuş.

Conform sursei menţionate, magazinele de tip Economat vor putea vinde făină, zahăr, ulei, mălai, orez, precum şi alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate.

Pierderile Economatelor, suportate de bucureşteni

Primele economatele inaugurate în Capitală, în guvernarea PSD, în urmă cu aproape zece ani, şi-au găsit repede sfârşitul. O demonstrează datele înregistrate la Ministerul de Finanţe care arată că, cele mai multe, sunt acum falimentare, nu mai există, ori înregistrează pierderi foarte mari ce sunt suportate din bugetul consiliilor locale de sector, adică din banii contribuabililor bucureşteni.

Economatele i-au dat cele mai multe bătăi de cap primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie care, din această cauză a ajuns de mai multe ori în faţa anchetatorilor, după cum B365.ro a scris aici. Dosarul deschis de procurorii anticorupţie, în privinţa implicării lui Vanghelie în afacerile necurate ale Economatelor, s-a soldat cu neînceperea urmăririi penale, în 2004. Economat SRL, societate finanţată de la bugetul Sectorului 5, la care unic acţionar era Consiliul Local, nu a organizat licitaţii pentru contractele în valoare de aproape zece milioane de euro, de modernizare a pieţelor Coşbuc, Cotroceni şi Rahova. Astfel, contractele au ajuns la două firme ale aceleiaşi persoane, Iulian Lupeanu – un apropiat al lui Vanghelie, respectiv SC Star Construct 200 şi Dia Trans Impex. Ancheta Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti arăta că  există suspiciuni că „au fost facturate aceleaşi echipamente de două ori”. Tot în urma verificărilor din contabilitate, s-a constatat că managerii puşi de Vanghelie să gestioneze Economatul au vândut marfă în valoare de 11 miliarde de lei către Star Construct 2000. La o cercetare mai atentă, s-a constatat că marfa facturată de Economat nu exista de fapt în contabilitatea acestora. Firmele lui Lupeanu s-au ocupat şi de vopsirea blocurilor din Sectorul 5 înainte de alegerile locale. Tot Star Construct s-a ocupat şi de amenajarea parcurilor Eroilor şi Romniceanu, ca şi de lucrări la şcolile şi străzile din sector.

Cookies