Subiectul „demisia lui Iohannis” a revenit spectaculos nu numai în dezbaterea publică, ci și într-un calcul simplu de lifestyle pentru președintele în prea lungi prelungiri, care e încă președinte pentru că au fost anulate alegerile prezidențiale de anul trecut, situație destul de stranie și periculos intepretabilă constituțional.
Premisa zero este că, astăzi, cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis ajunge, pentru a treia oară, în Birourile reunite ale Parlamentului, după ce partidele POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături.
În anterioarele două dăți, amintește News.ro, solicitarea Opoziţiei a fost respinsă din motive procedurale, dar acum semnăturile necesare pentru depunerea solicitării sunt adunate; e drept, teoretic, cele 4 partide nu ar avea în plen și numărul de voturi de care e nevoie pentru ca Iohannis să fie suspendat: au 105 din 233 trebuincioase.
În Constituție, suspendarea președintelui este prevăzută de articolul 95, care spune:
1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
Pentru a fi votată suspendarea președintelui, este nevoie de majoritarea voturilor deputaţilor şi senatorilor, adică 233 de voturi
PSD, PNL, UDMR şi minorităţile au în Camera Deputaţilor 174 de parlamentari şi 68 la Senat; așadar, adună, în plenul reunit, un total de 242 de voturi potențial împotrivă.
AUR, SOS, POT și USR au în Camera Deputaţilor 151 de parlamentari, iar la Senat, 64 de parlamentari, deci un total teoretic insuficient de 215 voturi.
Dar, dacă adunăm neafiliații din CD și Senat, plus situațiile imprevizibile de la votul propriu-zis, scenariul suspendării chiar este unul posibil.
Peste orice calcul, vine recordul de neîncredere la care a ajuns președintele încă în funcție.
Suspendarea ar duce, așadar, la referendum, iar dacă trece și referendumul, trebuie organiza=te alegeri prezidențiale, care oricum sunt în calendar, dar din motive de anulare a precedentelor,
În context nebunesc politic și foarte enervant social, Crin Antonescu a anunţat că liderii coaliției (PSD, PNL, UDMR) vor avea azi o întâlnir o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis.
Mai mult, a vorbit despre posibilitatea ca președintele să-și anunțe demisia din funcție, ceea ce Iohannis a respins în repetate rânduri.
Diferența e că, de data asta, suspendarea chiar ar avea şanse, iar demiterea prin referendum, să nu uităm, l-ar lăsa fără privilegiile de fost şef de stat, cum ar fi reședință, SPP și alter lucruri plăcute vieții.