ȘTIRI

Marele JAF imobiliar al statului: Case și terenuri de 8 miliarde de euro au dispărut din acte

„3.548 de bunuri (clădiri și terenuri) din patrimoniul public al statului nu sunt înregistrate în evidența contabilă, iar 1.711 bunuri (clădiri și terenuri) din patrimoniul public al statului sunt înregistrate simbolic, cu valoarea de 1 leu” se arată într-un raport al Curții de Conturi, potrivit Economica.net.

Practic, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului ar trebui să se regăsească valoarea tuturor clădirilor şi terenurilor raportate în situaţiile financiare ale ordonatorilor principali de credite, însă acest lucru nu s-a întâmplat,  

În urma unui control efectuat anul trecut de Curtea de Conturi la Ministerul Finanţelor a reieşit faptul că valoarea totală a bunurilor din patrimoniul public al statului care nu se regăsesc în inventarul centralizat se cifrează la peste 36,6 miliarde de lei, arată sursa citată.

Potrivit digi24.ro, aceste clădiri și terenuri se află în proprietarea unor ministere și instituții. Printre acestea – Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Aproape 3.000 dintre aceste bunuri apar în inventarul SGG.

Curtea de Conturi a analizat modul în care s-a făcut inventarul bunurilor din patrimoniul public. Instituția recomandă ministerelor să refacă acest inventar și să înregistreze bunurile din patrimoniul public care au fost declarate cu valori de 0 lei sau 1 leu la valorile reale.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button