“Marele Jaf de la Păcănele”. Un jucător cu o zi proastă la sala de jocuri a plecat supărat. Apoi, a trimis un mascat înarmat să-i schimbe norocul. Ghinion!

10 mai 2022
327 Afișari
“Marele Jaf de la Păcănele”. Un jucător cu o zi proastă la sala de jocuri a plecat supărat. Apoi, a trimis un mascat înarmat să-i schimbe norocul. Ghinion!
“Marele Jaf de la Păcănele”. Un jucător cu o zi proastă la sala de jocuri a plecat supărat. Apoi, a trimis un mascat înarmat să-i schimbe norocul. Ghinion! | Foto simbol; sursa: Unsplash

Scurtă introducere: Ați observat arhitectura urbană de parter de bloc în București? Prin centru nu-i chiar așa, dar, de cum pășești prin cartiere și încep să se alinieze blocurile la marginea șoselei, urmează această secvență: supermarket, farmacie, sală de jocuri de noroc. Pauză de scara B, apoi de la capăt: supermarket, farmacie, păcănele.

Nu, nu vom face psihologie socială, este doar o premisă zero foarte grăitoare, care ne arată cam ce dimensiuni are apetitul bucureștean (în particular) și românesc (în general) pentru jocurile de noroc. Dacă mai deschidem și televizoarele, o să vedem că povestea e replicată, practic, la o scară de 1 la 1: reclamele de la TV se împart în exact aceleași mari categorii: la medicamente și farmacii, la mâncare și oferte de la supermarketuri și, pe înserat, când se adună lumea în fața televizoarelor din sufragerii, la jocuri de noroc.

Acestea fiind zise, să revenim la jaful de la care ne-am luat cu vorba. Așadar,

„Marele Jaf de la Păcănele”

 “Lovitura” a fost dată la  o sală de jocuri de noroc din Timiș, de unde jucător care a pierdut ceva bani la păcănele. Sigur, nu-i plăcut să pierzi bani și probabilitatea să și se facă un dor incontrolabil de ei este extraordinar de mare. 

Pe acest fond de, foarte probabil, stres financiar autoprovocat, bărbatul cu pricina s-a mascat și s-a înarmat, s-a întors la sala de jocuri și a reușit să plece de acolo cu peste 20 de mii de lei.

Polițiștii aveau să descopere curând că un angajat i-ar fi fost complice.  

Ce s-a întâmplat? În weekend, doi tineri, prieteni cu angajatul, au pierdut la păcănele 19 mii de lei. După ce au pățit asta, au încercat să recupereze banii, așa că au mai convins un  bărbat să intre în sală mascat în sală și înarmat. Urma să fie surprins de camerele de supraveghere, iar angajatul să îl aștepte cu banii pregătiți. Așa s-a și întâmplat, însă planul lor a fost dibuit  de polițiști. Acum, toți  patru sunt acum reținuți. Din suma furată, anchetatorii au reușit să recupereze aproape 15.000 de lei.

Dependența de jocuri de noroc

Dependența de jocuri de noroc este o problemă serioasă, gravă ca orice altă adicție, și de ea suferă cel puțin o sută de mii de români – datele sunt puține și nu foarte actualizate; poate și pentru că statul are un beneficiu financiar uriaș  de pe urma jocurilor de noroc, deci de pe urma dependenților. Tratarea acestor adicții, deci vindecarea dependenților prin programe publice ar însemna, automat, și împuținarea celor mai pătimași jucători.

Medici psihiatri sublianiază dă jocurile de noroc acţionează în creier exact așa cum acţionează cocaina sau amfetaminele, adică sunt  sunt un stimulent foarte puternic.

Când devin dependenți de jocurile de noroc, oamenii pot ajunge în situații personale devastatoare: se pot îndatora dramatic – la bănci sau la cămătari, li se pot dezintegra familiile și nărui carierele.

 

Cookies