SoMe Festival, proiect inițiat de Asociația Culturală Marginal, ne invită la explorare urbană și experiențe fresh, surprinzătoare, în București între 22 septembrie – 12 octombrie. În urma unui apel deschis, la care au aplicat 58 de artiști din 19 țări, au fost selectate 33 de lucrări video și scurtmetraje, care pot fi văzute în tot atâtea locuri din București: universități, galerii de artă, artist run spaces, institute culturale, librării, muzee, cafenele și baruri. Totul este să te ții de hartă, să te oprești unde îți place, să descoperi 33 de comori în 33 de cufere diferite. Interviu cu Andrei Tudose, manager cultural, curator și inițiatorul proiectului SoMe Festival.
Evenimentul de deschidere a SoMe Festival va avea loc pe 22 septembrie la C22 Cafeteria, începând cu ora 17:00, în timp ce Goethe-Institut București va găzdui festivitatea de închidere, pe 12 octombrie, în cadrul căreia juriul festivalului (Andrei Tudose – curator, inițiator la proiectului, Marc Solomon – cronicar la SUB25 și Andrei Popov – Director adjunct la Forumul Cultural Austriac) va acordă patru premii.
Împărțite în trei categorii – mediu înconjurător, tehnologie și relații interumane, cele 33 de lucrări din selecția oficială au fost alese de un juriu de selecție format din Sabina Suru, artistă multimedia, Suzana Dan, artistă vizuală și manager cultural și Paul Dogioiu, videograf și manager cultural.
Sabina Suru, curator SoMe Festival: „Filmele primite, sau lucrările video mai bine zis, au fost îmbucurător de diverse – de la filme despre grija tehnologică, la experiențe estetice emoționale și poetice și până la lucrări rezultate din cercetări amănunțite pe teme istorice, filosofice ori tehnologice. Circuitul festivalier se întinde în mare parte din București, de la institute culturale la muzee tehnice, de la galerii la artist run spaces, de la școli și librării până la săli de cățărat și spații de dans contemporan. Fiecare locație găzduiește o lucrare video din cele 33, astfel SoMe deturnează experiența de festival de film înspre un treasure hunt self-curated în care pofta de cultură și dialog interuman devin motivație de explorare a habitatului urban pe care îl tranzităm nonșalant zi de zi.”
B365.ro: Andrei Tudose de ce este atât de special proiectul acesta pentru tine, pentru Marginal?
Andrei Tudose: Pentru că te scoate din casă, îți arată filme faine și creează și niște contexte de socializare. Am vrut să facem hacking sistemului clasic de festival, cu stat frumușel pe scaun în fața unui ecran mare-mare, la ore fixe și alături de mulți alți oameni. SoMe Festival e un treasure hunt, pe care îl parcurgi când vrei tu, cât vrei și pe parcurs descoperi 33 de filme din toată lumea. Plus două evenimente, unul cu cafea (pe 22 septembrie, de la ora 17.00, la C22 Cafeteria) și unul cu vin (pe 12 octombrie, la Goethe-Institut), unde putem să schimbăm păreri despre ce am văzut, după ce am avut timp să „digerăm” video-urile.
B365.ro: Care este legătura dintre mediu și tehnologie și de ce este importantă?
Andrei Tudose: Una mai mare decât pare la prima vedere. Când vorbim de ecologie, primul lucru la care ne gândim este mediul natural. Totuși, ecologia este modul în care oamenii interacționează, de la egal la egal, cu lumea more-than-human (plante, animale) și cu mediul în care trăiesc (fie el natural, construit sau digital). Una dintre mizele proiectului (și ale Marginal, de altfel), este să începem să schimbăm paradigma antropocenică, aceea cu omul pe primul loc, și să începem să avem o gândire ecologică față de tot ce ne înconjoară, inclusiv tehnologia.
B365.ro: Cum v-a venit ideea să împânziți orașul cu filme de artă?
Andrei Tudose: Pentru că am fost înconjurați de oameni faini care ne-au provocat. Inițial, voiam să facem un festival de video-ish, cu o structură relativ clasică (mai multe lucrări video, împărțite între 2-3 locații). Dar tot vorbind cu cei din jurul nostru, ne-am dat seama că am obosit de stat pe canapea sau în fotoliu (mai ales după câțiva ani buni de pandemie și lockdown) și că ne dorim să explorăm, să ne redescoperim orașul. Așadar, în loc de 2-3 locații, am ajuns la 33 de locații, din tot Bucureștiul, legate printr-o libertate maximă de mișcare pentru participanți.
HARTA PENTRU NAVIGARE USOARĂ, AICI: https://marginal.ro/project/some-festival/
B365.ro: Cu ce rămâne participantul după expoziția aceasta de filme?
Andrei Tudose: Noi sperăm că va rămâne cu două lucruri: o dată, cu niște idei fresh generate de interacțiunea cu cele 33 de filme pe care le-am adunat din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, care vorbesc despre tot ce ne înconjoară – natură, oameni, tehnologie – din perspective diferite, dar unitare la nivelul întregii lumi. Și doi, o relație mai bună cu orașul în care trăim, cu niște locuri noi pe care le descoperă (fie că sunt galerii, cafenele mici sau spații neconvenționale). În formatul pe care l-am creat, SoMe Festival este o invitație la o locuire mindfull a Bucureștiului.
Lista lucrărilor selectate, precum și a locațiilor în care acestea se regăsesc, este disponibilă pe site-ul oficial: https://marginal.ro/project/some-festival/
Lucrările video din cadrul SoMe Festival pot fi accesate în locurile în care acestea se găsesc prin intermediul unei aplicații mobile dezvoltate de Augmented Space Agency, exploratorii noilor teritorii aflate la convergența dintre real și virtual, a căror misiune este aceea de a descoperi noi soluții tehnologice inovativ-creative ce pot genera experiențe și conexiuni sustenabile între spațiul fizic și spațiul digital.
Aplicația poate fi descărcată de pe Google Play (pentru telefoane Android) sau de pe AppStore (pentru iOS)
Pe parcursul festivalului, pe lângă cele 33 de filme augmentate accesibile în 33 de locații din oraș, vor mai avea loc trei ateliere pentru public, la Atelierele Malmaison:
23 septembrie – Optică și oraș în mișcare, cu Sabina Suru
30 și 1 septembrie – Ia parte la amintirea mea, cu Tudor Popa
7 octombrie – Exerciții de observare, cu Mara Oglakci
SoMe Festival este un proiect de generare a unui dialog transparent și exploratoriu, între locuitorii Bucureștiului și comunitatea artistică națională și internațională, cu focus pe artă, știință și tehnologie. Prin intermediul lucrărilor selectate, participanții vor avea ocazia să pătrundă în locuri știute sau mai puțin cunoscute din oraș.
Parteneri: C22 Cafeteria, Augmented Space Agency, Goethe-Institut România, Institutul Francez din România, VAGon. Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023.