Marea dezbatere națională: se spune sau nu La mulți Ani de Sfânta Maria, pe 15 august

10 aug. 2021
1874 Afișari
Marea dezbatere națională: se spune sau nu La mulți Ani de Sfânta Maria, pe 15 august
Furia de neoprit a mamei românce

Sigur, e un titlu lung, dar și problema e complicată, să recunoaștem. Mai complicată poate chiar și decât veșnica dilemă, ce a fost mai întâi, oul sau găina. Deci, se spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria pe 15 august sau așteptăm liniștiți, în băncuțele noastre, până pe 8 septembrie?

La noi aici la București, încă de pe când eram eu mică, SE SPUNE LA MULȚI ANI DE 15 AUGUST. Întotdeauna. Pe 15 august e și petrecerea. Pe 15 august sunt și cadourile. Pe 8 septembrie nu se mai întâmplă nimic, își mai amintește câte cineva din familie să îți zică la mulți ani și maximum mai primești ceva bomboane sau ceva flori, dar nu mare lucru. Cât am fost mică și am trăit în izolata bulă a familiei extinse, habar n-am avut așadar că e o mare rușine și un mare păcat să ți se zică la mulți ani de 15 august. Nu se știe exact de ce, dar real vehemența cu care auzi NU SE SPUNE LA MULȚI ANI DE 15 AUGUST te și sperie un pic. 

Nici măcar nu o spun preoții

Culmea, nici măcar nu o spun preoții, că am căutat la un moment dat să văd de unde vine, iar oamenii explică frumos că dacă e praznicul sfântului, zici la mulți ani și aia e. Dar vocile credinței, acele doamne respectabile care stau la baza poporului român și construiesc superstiții peste superstiții cred că au dictat ele la un moment dat că nu se zice, dom’le și aia a fost. Nu s-a mai zis. Că dacă s-a zis să nu se zică, nu se zice și gata.

Doar că aici apare și problema, de fapt. Și vă spun asta în calitate de persoană implicată direct în acest subiect. Pentru că de 15 august în zilele noastre, primesc pe lângă mesaje de la mulți ani și o grămadă de alte mesaje în care mi se spune NU ÎȚI SPUN LA MULȚI ANI, PENTRU CĂ NU SE SPUNE ACUM, DAR O SĂ ÎȚI SPUN PE 8 SEPTEMBRIE.

Cui îi pasă de fapt dacă se spune sau nu La mulți ani?

Acum, ziceți și voi, ce faci în situația asta? Zici mulțumesc de gând și treci mai departe, în general. Dar oare de ce îți scriu oamenii asta? Se simt vinovați că nu îți urează? Ți-ar ura, dar le e frică să nu greșească? Ce e atât de adânc înrădăcinat acolo în convingerile și credințele noastre de avem o dezbatere națională anuală pe tema se spune sau nu se spune la mulți ani pe 15 august?

Cui îi pasă de fapt dacă se spune sau nu? Probabil tot doamnelor despre care vă vorbeam anterior care au construit un întreg sistem de recompense și pedepse venite de la Divinitate, pe care le ajustează după bunul plac și propriile interese aș zice. Căci altfel de unde oare să vină ideea că, spre exemplu, n-ai voie să te speli pe cap cu șampon dacă ai pe cineva mort, te pregătești de o înmormântare? Ce legătură are asta cu credința? Așa s-a scris în Biblie acum mii de ani? Nu folosiți șampon și nu spuneți la mulți ani de 15 august? Nu țineți copilul la oglindă până nu e botezat? Plânge pentru că nu e botezat?

Mă rog, că m-am îndepărtat de la tema cea mai fierbinte a acestor zile când oricum e fierbinte. Eu zic să facem așa. Zicem frumos La mulți ani când considerăm noi că e necesar să spunem La mulți ani, dar spunem dacă chiar dorim să îi urăm cuiva ceva. Nu ca să bifăm o acțiune. Căci aș zice că e mai rău așa, ca formalitate, decât dacă greșim și urăm altă dată decât ne zice sfânta superstiție că e bine. Și, dacă avem chef să îi spunem La mulți ani unei Marii pe 6 martie, să îi zicem. Sigur nu se supără. 

Hai, la mulți ani la toată lumea, să fie cu veselie!

Mai poți citi și Cum să slăbești 15 kilograme într-o lună și să nu te mai îngrași

Sau 10 seriale pe care le-am văzut ca să (nu) fie nevoie să le vedeți și voi

Doar În atenția fetelor de 20 de ani. Sau învățăturile de la 40+

Una importantă este De ce mi-am vaccinat copilul

Nu în ultimul rând 6 lucruri pe care le-am învățat în vacanța de vară

Și în ultimul rând Cum am făcut Covid în loc să merg la Paris

Cookies