LA MINE-N CARTIER

MAREA CONSOLIDARE a Bucureştiului. Firea a anunțat că peste 100 de imobile vor fi puse în siguranţă

Potrivit reprezentanţilor PMB, de la Revoluţie până în prezent, doar 20 de imobile cu risc seismic au fost reabilitate. 

„De când am preluat mandatul de primar general am reuşit restartarea programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Astfel, am înfiinţat o administraţie nouă, Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, care a facut deja paşi concreţi pentru a eficientiza procesul de consolidare. În acest moment se lucrează la 4 imobile cu valoare de patrimoniu, situate în Centrul Istoric al Capitalei”, a declarat primarul general, Gabriela Firea. 

În prezent, PMB, prin Compania Municipala Consolidari SA, execută lucrări de consolidare, reabilitare şi punere în valoare a patru imobile monument istoric situate pe strada Blănari, clădiri aflate în avansată stare de degradare. Aceste clădiri sunt cuprinse în lista imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic pericol public şi au fost construite în anul 1870, fiind printre cele mai vechi imobile cuprinse în programul de consolidare, potrivit Municipalităţii.

Buget de 10 milioane de euro

„Așa cum am promis, accelerăm programul de consolidări al Primăriei Capitalei și facem tot ce ține de atribuțiile administrației locale astfel încât anul acesta cât mai multe clădiri din centrul Capitalei să fie reabilitate: am alocat 10 milioane de euro din bugetul Municipalității pentru acest domeniu prioritar și am înființat entități clare care să acționeze rapid și eficient pentru a recupera aproape 30 de ani de amânări. Iată că una dintre companiile municipale atât de hulite de unii a reușit, în mai puțîn de un an, cât au reușit alții în zece! Se lucrează la nu mai puțîn de nouă clădiri care necesitau reparații urgențe, alte trei fiind în etapă finală de pregătire a documentațiilor. Totodată, pentru alte 20 de clădiri se întocmește documentația pentru expertizarea și proiectarea lucrărilor de intervenție/consolidare. Mai mult decât atât, la începutul anului am demarat deja și un alt program prin care se vor pune în siguranță încă 100 de clădiri aflate în diverse stadii de degradare. Iată că se poate!”, a explicat primarul General, Gabriela Firea:

Concret, în această perioada au început lucrările la patru clădiri situate în: 

Stradă Bărăției nr 50, Calea mosilor215 E, str. Mătăsari nr 44 – 260 și str.Lipscani nr 75.

De asemenea, sunt deschise șantiere la alte 5 clădiri, după cum urmează:

-imobilele din str. Blănari nr.2, nr.6, nr.8 și nr.10, imobile monument istoric, cuprinse în lista imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic pericol public, construite în anul 1870.

-Un alt imobil monument istoric la care au început lucrările este cel de 2 etaje plus mansardă, cu o suprafață de 2622 mp, din str. Franceză nr.30

Alte 3 imobile s-au preluat, în urmă unei Hotărâri de Consiliu, de la AFI, pentru reabilitare și consolidare, după cum urmează:

– Un imobil de 5 etaje din str. Biserica Enei nr. 14 – s-au întocmit documentațiile în vederea emiterii autorizației de construire și s-au făcut  demersurile, împreună cu Serviciul Spațiul Locativ din Primăria Capitalei, pentru a mută, în perioada imediat următoare, proprietarii în locuințele de necesitate situate în Piață Națiunilor Unite;

-Un alt imobil de 4 etaje din str. Spătarului 36 – s-au întocmit documentațiile în vederea emiterii autorizației de construire și se efectuează toate demersurile, împreună cu Serviciul Spațiul Locativ din Primăria Capitalei, pentru a mută proprietarii în locuințele de necesitate situate în Piață Națiunilor Unite;

-Clădirea de 6 etaje din str. Știrbei Vodă nr.20 este în stadiul de reactualizare a proiectului, prin Compania Trustul de Clădiri Metropolitane (care are că obiect de activitate și proiectarea).

De asemenea, în cadrul programului demarat la începutul acestui an se vor pune în siguranță alte 100 de clădiri aflate în diverse stadii de degradare. Este vorba despre acele clădiri ale căror elemente reprezintă un pericol pentru trecători (balcoane, elemente ornamentale, tencuiala, acoperiș etc).

În prezent, se lucrează pentru obținerea avizelor și autorizațiilor de intervenție și, după punerea în siguranță a acestor clădiri, urmează realizarea expertizelor și a proiectelor de consolidare.

În Capitală există 174 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, şi 173 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, fără a reprezenta pericol public. Alte 330 de clădiri din Bucureşti sunt încadrate în clasa a II-a de risc seismic, iar 95 sunt încadrate în clasa a III-a, în timp ce şase imobile sunt în clasa a IV-a de risc seismic.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button