Mare grijă la mesajele primite pe Instagram. Alertă CERT-RO: „Evitați accesarea unor astfel de link-uri”

30 iun. 2021
141 afișări
Mare grijă la mesajele primite pe Instagram. Alertă CERT-RO: „Evitați accesarea unor astfel de link-uri”

Mare grijă la mesajele primite pe Instagram. Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică avertizează asupra unui nou tip de atac.

Persoanele rău voitoare au început să le trimită utilizatorilor de pe Instagram mesaje de pe conturi false. În momentul în care acest link este accesat, utilizatorul își poate pierde contul.

„Atenție la mesajele private primite pe Instagram. Atacatorii trimit utilizatorilor mesaje de pe conturi false, care simulează un serviciu de asigurare a respectării drepturilor de autor.”, transmite CERT-RO pe Facebook.

Potrivit experților în securitate cibernetică, atacatorii apelează la șantajul emoțional al utilizatorilor (li se spune că urmează să le fie suspendat contul de Instagram), la care se adaugă și urgentarea lucrurilor (contul urmează să fie închis în 24 de ore). „Toate acestea, pentru că destinatarul mesajului ar fi încălcat reguli de copyright sau reguli ale comunității, pe care, desigur, le poate contesta accesând un formular.”, potrivit CERT-RO.

Acel link către formular duce către un site de phishing. Chiar și Google îl identifică ca atare, iar acest site este menit să copieze identitatea vizuală a Instagram și cere introducerea datelor de acces la cont. În momentul în care utilizatorul a introdus aceste date și nu are activată autentificarea în doi pași (2FA) poate pierde accesul la cont.

Experții îi sfătuiesc pe utilizatori să evite accesarea link-urilor de genul acesta. Tot ei recomandă ca înainte de orice acțiune, să se verifice link-urile cu o soluție de securitate.

„NU introduceți date de cont în urma unor astfel de mesaje primite din surse necunoscute. Totodată, raportați către rețeaua socială astfel de conturi care fac activități malițioase, pentru a fi închise”, au transmis experții CERT-RO.

Cookies