Mare bogăție pe hârtie la București. A crescut fabulos PIB-ul la noi în localitate, problema ar fi populația la care e raportat, semnificativ mai mică decât cea reală

10 mart. 2025
756 afișări
Mare bogăție pe hârtie la București. A crescut fabulos PIB-ul la noi în localitate, problema ar fi populația la care e raportat, semnificativ mai mică decât cea reală
Mare bogăție pe hârtie la București. A crescut fabulos PIB-ul la noi în localitate, problema ar fi populația la care e raportat, semnificativ mai mică decât cea reală.Sursa: Freepik

Bucureștiul a depășit PIB-ul a două țări vecine și al încă două capitale europene, trecând de borna de 100 de miliarde de euro. Dar adevărul pare a fi pe jumătate real, noile analize nu sunt făcute pe un recensământ actualizat al Regiunii București-Ilfov, populația reală fiind mai mare decât cea declarată.

PIB-ul Capitalei a trecut de borna de 100 de miliarde euro

Analistul Radu Limpede a scris o analiză a noilor date privind PIB-ul Bucureștiului, conform News.ro. Acesta a detaliat felul cum Capitala României a depășit în clasamentul PIB-ului Bulgaria și Serbia, dar și Praga și Budapesta. Bucureștiul e surcalasat de Varșovia.

Potrivit datelor Eurostat, în 2023, Regiunea București-Ilfov, a înregistrat un PIB Nominal de 95,5 miliarde de euro. În același an. Bulgaria (aproximativ 6,7 milioane locuitori), a ajuns la un PIB nominal de 94,7 miliarde de euro, iar Serbia la un PIB de 75,2 miliarde de euro.

BULGARIA: Pentru 2024, se estimează că PIB-ul nominal al vecinilor a închis la 107 miliarde de dolari; echivalând suma la cursul valutar mediu de 1,0824 EUR/USD pe 2024, obținem 98,9 miliarde euro; la un curs EUR/USD de 1,045 prevalent din primele luni ale anului curent 2025, obţinem 102,4 miliarde euro (totuși, primul calcul e cel corect, PIB fiind o măsurătoare a întregii economii ca flux de valoare adăugată pe întreg anul și nu doar “poza” de final de an, ca în cazul Activelor bilanţiere); Leva bulgărească fiind fixă de decenii față de Marca Germană şi ulterior Euro, nu pot apărea mari surprize față de estimarea de sus.

SERBIA nu are date disponibile în euro, dar în dolari se aşteaptă PIB de 88,6 miliarde de dolari nominal pentru 2025; comparând asta cu rezultatul de 81,3 mld. dolari (75,2 mld. euro) din 2023 şi o creştere reală de 2,5% – 3,9% în fiecare din aceşti ani, găsim probabilă o valoare de 84,7 miliarde de dolari în 2024; raportând cifra la cursul mediu euro-dolar, obținem 78,3 miliarde euro (81,1 miliarde euro cursul de azi), a explicat Radu Limpede.

Mai departe, analistul descrie mai pe larg situația Bucureștiului la acest capitol. În 2024, Capitala a înregistrat o premieră, depășind borna de 100 de miliarde euro. Analistul punctează că, momentan, acest număr este o estimare, fiind discuții privind cifrele aferente Capitalei.

Regiunea Capitalei României a înregistrat probabil o valoare de >100 miliarde euro în 2024 – pentru prima oară peste această bornă. Calculul e deocamdată o estimare: având în vedere că PIB-ul României a urcat de la 324,5 miliarde de euro în 2023 la o valoare de cca. 349 miliarde de euro în 2024 (creştere nominală ce are în componență și inflația medie, dincolo de creșterea reală transmisă de INS, doar 0,9%); și având în vedere că București-Ilfov avea o pondere de 29,4% în PIB-ul național în 2023 (=95,5 / 324,5) și această pondere e puțin probabil să se fi modificat (posibil chiar să fi crescut prin avansul demografic și prin avansul Serviciilor în total PIB), obținem prin regula de trei simplă valoarea de 102,8 miliarde euro, a explicat analistul.

Valoarea PIB-ului nu corespunde cu populația reală a Bucureștiului

Potrivit analistului Radu Limpede, un motiv care pune la îndoială caracterul valid al creșterii economice din Capitală ar fi că marile companii au toate sediul la București, acesta evidențiază la este un argumnet valid pentru Oficiul Național al Registrului Comerțului, dar nu și pentru INS și calculul PIB pe regiuni.

Recitind acum metodologia PIB a INS, mai adaug un fapt: există metoda de calcul după FORMARE şi cea după UTILIZARE şi cu ambele metode PIB pe fiecare judeţ şi/sau regiune datele trebuie să corespundă. Un alt argument – cu “marii contribuabili” din structura ANAF este fals (monitorizarea centrală sau pe regiuni nu extrage acele companii de la judeţele şi regiunile lor). Cel cu sediile majoritar în Capitală este real, dar, cum spuneam mai sus, nu se ia în calculul PIB şi valoarea adusă de angajaţii din fiecare judeţ”, a scris Radu Limpede.

Totodată, acesta a punctat faptul că această calculare a PIB-ului ar putea fi eronată din cauza neactualizării statisticilor privind populația reală a Bucureștiului, respectiv Ilfov. El estimează că populația Capitalei ar fi crescut în ultimii ani din mai multe motive, printre care creșterea pieței de vânzare-cumpărare a imobiliarelor și extinderea populației școlare.

Estimarea mea este de 3,6 milioane de locuitori în mod real pentru București-Ilfov (care la rândul ei este un fel de arie metropolitană incompletă, pentru că există și orașe şi comune din județele Giurgiu – ex. Mihăilești – și Călărași – Frumușani – și Dâmbovița – ex. Crevedia – aflate în aria metropolitană reală), a spus Radu Limpede.

Din aceste date, a rezultat că valoarea reală a PIB-ului Bucureștiului ar fi mult mai mică decât cea declarată.

Astfel, prin ajustarea cu populația probabilă de 3,6 milioane față de cea de 2,26 milioane oficială, nivelul în PIB PPS de 190% față de media U.E. al regiunii București-Ilfov ar deveni doar 119% din media U.E. Tot peste media U.E., adică un lucru remarcabil! România însăși a ajuns la 80% la acest indicator PIB PPS, potrivit lui Radu Limpede.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies