Mare atenție la e-mailurile primite de la Universitatea din București. Hackerii au furat identitatea instituției pentru a transmite malware, avertizează experții

08 feb. 2022
512 Afișari
Mare atenție la e-mailurile primite de la Universitatea din București. Hackerii au furat identitatea instituției pentru a transmite malware, avertizează experții
Mare atenție la e-mailurile primite de la Universitatea din București. Hackerii au furat identitatea instituției pentru a transmite malware, avertizează experții. Sursa foto: Gazeta de Sud

O rețea de hackeri folosește identitatea Universității din București pentru a răspândi e-mailuri cu conținut malware pentru a obține în mod fraudulos bani de la persoanele care cad în plasa infractorilor cibernetici. În acest sens, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), a publicat o serie de elemente care trebuie să le dea oamenilor de bănuit.

Cetățenii trebuie să fie atenți la e-mailurile primite în această perioadă de la Universitatea București, deoarece în spatele acestora se pot afla infractori cibernetici, care se folosesc de imaginea instituției pentru a obține bani de la persoanele care dau dovadă de neatenție sau de naivitate. Totuși, conducerea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică a transmis pe pagina sa de Facebook indiciile la care oamenii trebuie să fie atenți pentru a nu cădea în plasa hackerilor, conform G4media.

Hackerii folosesc imaginea Universității București pentru a obține bani. La ce să fiți atenți

Potrivit DNSC, este vorba despre o campanie de răspândire a fișierelor de tip malware, fiind vorba despre mai multe tipuri de e-mailuri în care este copiată identitatea vizuală a Universității București, precum și mai multe date care aparțin acestei instituții.

„Aceste mesaje primite de utilizatorii din România au totodată anexate ataşamente maliţioase de tip Excel. La o primă analiză, se poate observa că adresa nu aparţine instituţiei de învăţământ, iar la verificarea sursei (header-ului) mesajului se poate concluziona că acesta provine de fapt de la o adresă din Chile. Desigur, aceste adrese şi zonele din care se care propagă campania de distribuire a #malware-ului se schimbă frecvent.

Un alt indiciu că ar putea fi vorba despre o capcană stă chiar în textul mesajului, cu multiple greşeli gramaticale, de exprimare sau de transcriere în limba română: ‘Conform recomandărilor bune ale companiei dumneavoastră de către antreprenorul nostru, suntem Universitatea din Bucureşti sub îndrumarea prof. dr. Marian Preda’”, se arată în postarea cu pricina.

De asemenea, mesajele includ și texte menite să alerteze destinatarii și să pună presiune pe aceștia, cum ar fi „Avem nevoie de oferta ta. preţurile noului nostru buget pentru 2022 (anexat). Vă rugăm să trimiteţi oferta înainte de (data limită)”.

Ce recomandări transmit experții DNSC

Reprezentanții DNSC au transmis o serie de reguli esențiale pe care cetățenii trebuie să le respecte în mediul online pentru a se feri de situații neplăcute:

  • verificarea sursei mesajului primit, înainte de a face o acţiune pripită;
  • validaţi cu expeditorul transmiterea mesajului în situațiile care par suspecte;
  • scanarea linkurilor și a atașamentelor
  • evitarea accesării de link-uri şi ataşamente de la destinatari necunoscuți sau din mesaje spam

Autoritățile recomandă ca orice tentativă de fraudă să fie raportată la numărul 1911 sau la adresa [email protected].

Cookies