Marcaje „Bike box” în București. Amenzi și suspendarea permisului pentru șoferii care nu țin cont de ele

12 aug. 2022
3591 Afișari
Marcaje „Bike box” în București. Amenzi și suspendarea permisului pentru șoferii care nu țin cont de ele
Marcaje „Bike box” în București. Amenzi și suspendarea permisului pentru șoferii care nu țin cont de ele. Imagine simbol: Pexels

Șoferii din București vor întâlni noile marcaje rutiere „Bike box”. Conducătorii auto vor fi obligați să oprească cu 3 metri înainte de semafor. Dacă regula nu va fi respectată, șoferii riscă amenzi și pot rămâne și fără permisul de conducere timp de 30 de zile.

Marcaje „Bike box” în București

Comisia Tehnică Rutieră a aprobat încă de anul trecut noile marcaje „Bike box”. Bicicliștii din București vor putea să se încadreze într-un loc special pentru virajele la stânga – în acest marcaj dedicat lor, apoi își vor continua drumul pe pista pentru bicicliști.

Marile orașe din Germania sau Austria au fost sursă de inspirație pentru autoritățile din România pentru acest tip de marcaje.

Ce înseamnă acest marcaj, de fapt: O zonă de la capătul benzilor de circulație este delimitată sub forma unui pătrat. Bicicliștii și trotinetiștii vor aștepta culoarea verde a semaforului în acest marcaj special. În momentul în care semaforul se face verde, ei vor porni înaintea șoferilor cu câteva secunde și își vor continua drumul pe pista dedicată.

Bucureștiul nu stă prea bine nici la capitolul piste: sunt doar aproximativ 30 de km de piste în oraș.

Amendă și permisul suspendat

Noile marcaje au fost introdus în Codul Rutier, iar în urmă cu un an, măsura a fost deja implementată sub forma unui proiect pilot.

Marcajul „Bike Box” are o lungime de 3 metri, iar șoferii care se află la volanul primelor mașini vor fi obligați să oprească la 3 metri în spate.

Șoferii care vor încălca aceste marcaje riscă să fie sancționați contravențional cu amenzi de până la 725 de lei. Totodată, conducătorii auto riscă să li se suspende permisul de conducere timp de 30 de zile.

„Bicicliștii au nevoie în primul rând de o pistă, dar și de lărgirea șoselelor, pentru că și noi ne chinuim”, a declarat un șofer pentru antena3.ro.

Sursa foto: a1.ro
Cookies