Articol susținut de Kaufland
Primul Kaufland din București s-a deschis în Colentina acum 20 de ani, pe 13 octombrie și, de atunci, a devenit parte din viața cartierului. Pentru mulți dintre noi, e mai mult decât un simplu hipermarket: e locul unde se făceau cumpărăturile mari de familie, unde te întâlnești cu vecinii și, mai nou, unde grătarul de la Grill a intrat în povestea cartierului la fel de natural ca terasele clasice.
Eu și Andrei suntem prieteni de când eram mici. Eu am crescut în Colentina, spre șoseaua Andronache, între mirodenii și ayranuri, el în Obor, cu piața, micii și atmosfera eternă de târg. El spune că Oborul este sufletul orașului, eu spun că adevărata viață e în Colentina. Cert e că avem o tradiție pe care o ținem de mai bine de zece ani: în fiecare vară, facem maratonul micilor. Ne vedem într-o sâmbătă, luăm la pas terasele consacrate, punem pe masă povești, glume și beri, iar la final tragem linie și declarăm câștigătorul neoficial al sezonului.
Am început, cum altfel, de la Terasa Obor. Acolo, micii sunt legendă urbană. Și nu doar pentru gust, ci pentru tot spectacolul care vine la pachet. Îți ia nasul mirosul de grătar imediat cum cobori urci de la metrou. Terasa e un haos organizat: scaune de plastic care scârțâie, mese lungi unde te așezi lângă necunoscuți, gălăgie cât pentru trei piețe și fum care se ridică peste tarabele cu pepeni și roșii.
Ne-am comandat câte o porție, ca la ritual. Andrei a zis, cu aer de gazdă: „Ăștia sunt adevărații mici ai Bucureștiului, restul sunt copii.” Eu i-am dat dreptate pe jumătate. Erau gustoși, cu textură densă și aroma aia clasică de grătar în aer liber. Dar la fiecare mușcătură, simțeai că povestea e mai importantă decât carnea. Micii de la Obor sunt o instituție, parte din folclorul urban.
Am plecat apoi spre Platouaș. Aici, atmosfera e diferită. Terasa e mai mică, sufocată un pic de tarabe și hale, cu mesele de lemn și umbrele mari de bere. Nu vezi coada aia mare de turiști și hipsterime de la Terasa Obor, ci are un aer mai de cartier, mai prietenos. „Vezi asta e micărie pe bune!” îi zic lui Andrei, care strâmbă un pic din nas la atmosferă de bombiță.
Micii de la Platouaș sunt mai cuminți, dar foarte corecți: bine rumeniți, serviți pe farfurii de metal, cu pâine proaspătă și muștar la discreție. Ne-am așezat, am băut câte o bere rece și am început să scotocim prin amintiri: meciuri de fotbal în curtea școlii, schimburi de reviste cu benzi desenate, primele ieșiri „serioase” prin oraș. Maratonul nostru nu era doar despre mici, era și despre cum legăm firul dintre copilăria din Obor și Colentina și prezent.

Și totuși, apogeul zilei a fost la Kaufland Colentina, la Grill. Poate sună neașteptat pentru cine nu cunoaște locul, dar pentru noi e mereu în top – și, cumva, la jumătatea drumului dintre noi. Nu era prima dată când ne opream aici; de fapt, e chiar primul Kaufland deschis în România, acum 20 de ani. Când eram mai tineri, îl vedeam doar ca pe „hipermarketul din Colentina, de unde luăm de toate”. Astăzi, însă, a intrat oficial în traseul nostru de maraton de mici – și, fără să ne dăm seama, în colecția de amintiri care ne leagă.
Am ajuns acolo și anul ăsta mai mult din inerție, cu gândul că „hai să bifăm și Colentina, să vedem dacă s-a schimbat ceva”. „Ca să nu zici că nu bifăm ceva și dinspre tine”, a zis Andrei, cu tonul lui ironic. Dar odată ce am simțit mirosul de grătar, totul s-a resetat. Grill-ul era plin de viață, grătarele curate, oamenii lucrau rapid și cu chef, și, culmea, atmosfera avea ceva prietenos, fără agitația teraselor clasice.

Am comandat câte o porție și ne-am așezat la masă. Primul mușcat a fost iarăși o surpriză: micii de aici sunt suculenți, aromați, condimentați cât trebuie și, mai ales, constanți. De fiecare dată când am venit, am găsit același gust. „Să nu spui că-ți plac mai mult decât la Obor”, m-a avertizat Andrei. Am ridicat din umeri și i-am zis: „Știu că pare trădare, dar da. Micii de aici sunt mai echilibrați, nu prea grași, nu prea uscați, și poți să-i mănânci oricând, fără să depinzi de haosul altor locuri.”
Nu eram singurul care gândea așa. Am văzut prin recenzii că mulți clienți laudă Grill-ul: micii sunt apreciați pentru gustul bun, pentru faptul că nu sunt uleioși, că sunt gătiți pe loc și că atmosfera e prietenoasă. Sunt oameni care zic clar că merg special acolo pentru mici, chiar dacă au alte opțiuni în zonă.
Andrei a oftat, a luat o gură de bere și a zis: „Bine, fie. Îți dau dreptate azi.” Am dat mâna peste masă și am încheiat maratonul cu o concluzie neașteptată: dacă tradiția micilor începe la Obor, sufletul e la Platouaș, dar surpriza plăcută cea mai mare rămâne la Kaufland Grill Colentina.
Povești din vecini este o serie editorială susținută de Kaufland, care marchează aniversarea a 20 de ani în România. Proiectul aduce în prim-plan poveștile și oamenii pentru care magazinele de cartier nu sunt doar locuri de cumpărături, ci repere de viață urbană și parte din comunitate.
Articol susținut de Kaufland