ȘTIRI

Maratonul International al Copiilor, marti, in Capitala

Cu prilejul Zilei Internationale a Alimentatiei, pe 16 octombrie, 235 de copii romani vor lua parte la Maratonul International al Copiilor, pe Stadionul Dinamo, ora 10:00, in cadrul unui eveniment organizat de Salvati Copiii Romania, cu sustinerea Save the Children International si Asociatia Sport pentru Viata, anunta organizatia intr-un comunicat. Participantii de la sapte cluburi scolare sportive romanesti cu varste cuprinse intre 11 si 13 ani, vor intra in competitia globala de alergare a distantei de maraton in stafeta, in ture de 200 de metri, alaturi de 20.000 de copii din 40 de tari precum Australia, Cambodgia, China, Indonezia, Afganistan, India, Kenya, Uganda, Nigeria, SUA, Brazilia, Mexic, Germania.

Un website global www.competitioncentre.net va inregistra rezultatele fiecarei curse. Startul pentru fiecare echipa va fi dat de catre o persoana publica. Si-au anuntat deja participarea Gabriela Szabo, Andi Moisescu, Cristina Pocora, Dan Cruceru, Melania Medeleanu. Ei vor alerga primii 195 de metri din fiecare cursa.

„Maratonului International al Copiilor” face parte din programul de reducere a mortalitatii in randul copiilor mai mici de 5 ani, „Fiecare copil conteaza”, iar scopul sau este acela de a atrage atentia liderilor lumii asupra fenomenului de malnutritie a copiilor, a treia cauza principala in lume a deceselor acestora. Conform datelor statistice oferite de Centrul National de Statistica si Informatica in Sanatate Publica din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, in Romania, 8601 de copii erau inregistrati cu malnutritie proteino-calorica in semestrul 1 al anului 2011 si 8085 de copii in semestrul 1 din 2012 (in 2012, 2148 de copii reprezinta cazuri noi). In 2010, 100 de copii au murit din aceasta cauza.

La nivel mondial, cursa pentru viata copiilor a inceput din 1990 cand 12 milioane de copii mureau anual. Datorita eforturilor sustinute a organizatiilor care lupta pentru drepturile copiilor, dar si ale autoritatilor, aceasta cifra a scazut in 2011 la 6.9 milioane de copii care nu ajung sa implineasca varsta de cinci ani. Estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale UNICEF arata situatia dramatica a copiilor la nivel global – 165 – 170 de milioane de copii s-au oprit din crestere din cauza nutritiei neadecvate a mamei, expunerii pe termen lung la o dieta saraca si a infectiilor repetate. Dar, cursa pentru viata continua si Maratonul International al Copiilor face parte din ea.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button