Maratonul București are loc weekend-ul acesta, 30-31 octombrie. Ce trebuie să știe participanții

Maratonul București are loc weekend-ul acesta, 30-31 octombrie. Ce trebuie să știe participanții
Maratonul București are loc weekend-ul acesta, 30-31 octombrie. Ce trebuie să știe participanții. Sursă foto: Bucharest RUNNING CLUB

Maratonul București are loc weekend-ul acesta, 30-31 octombrie. Ce trebuie să știe participanții care au ales să participe la cursele din cadrul evenimentului.

Maratonul București are loc weekend-ul acesta, 30-31 octombrie

În acest sfârșit de săptămână, Capitala găzduiește Raiffeisen Bank Bucharest Marathon. Ediția cu numărul 14 are startul în Piața Constituției, iar alergătorii pot participa la curse de alergare de 5 km, 10 km, ștafetă (4X10 km), 21 km și 42 km.

Programul curselor din acest weekend, 30-31 octombrie:

 • Sâmbătă, 30 octombrie, începând cu ora 9:00 vor lua startul alergătorii înscriși la cursa de 10 km, iar de la ora 10:45, vor lua startul alergătorii înscriși la cursa de 5 km.
 • Duminică există un singur start, începând cu ora 8:30 pentru cursele de 42 km, Ștafetă și 21 km.

Ce trebuie să știe participanții

Organizatorul evenimentului, Bucharest Running Club, anunță o măsură suplimentară pentru alergători: înscrierile online pentru cei care vor să participe la Maratonul București se vor prelungi până vineri, 29 octombrie 2021, pentru cursele de 10 km și 5 km, respectiv sâmbătă, 30 octombrie pentru cursele de 21 km, 42 km și Ștafetă.

Cine poate participa la eveniment. Alergătorii care vor dovedi că s-au înregistrat și care pot oferi dovada imunității, astfel:

 • prin intermediul unui certificat digital European COVID – Certificat de Vaccinare pentru persoanele vaccinate împotriva covid-19, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
 • prin intermediul unui certificat digital European COVID – Certificat de recuperare pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioară confirmării cu SARS-COV-2.
 • alergătorii vor face dovada înregistrării și vor prezenta dovada vaccinării sau vindecării de infecţia cu covid-19, prin intermediul certificatului de vaccinare (printat pe hârtie sau în format electronic), sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Cetățenii români pot descărca cele două tipuri de certificate și le pot genera, online, aici: https://certificat-covid.gov.ro/.

Testare și ridicare kituri

În zona Sport Expo va exista un centru de testare pentru alergătorii care vor veni să-și ridice kiturile pentru concurs sau care vor veni să se înscrie la una dintre curse. Testarea alergătorilor este opțională și gratuită pentru toți participanții. Aceasta va fi efectuată de către o clinică acreditată de Ministerul Sănătății, transmite organizatorul evenimentului.

Participanții care vor prezenta documentele menționate mai sus vor primi o brățară de acces pe baza căreia li se va permite accesul în sectoarele de START. Alergătorii nu au voie să-și înlăture brățările, iar cei care își doresc o brațară nouă trebuie să știe că aceasta poate fi obținută doar prin efectuarea unei înscrieri noi.

Bine de știut pentru ediția cu numărul 14 a Maratonului București: alergătorii nu pot delega o altă persoană/reprezentant pentru ridicarea kitului de concurs. Acesta se ridică doar personal.

Măsuri suplimentare de siguranță

Atât în zona de START, cât și în zona de FINISH (Piața Constituției, Bulevardul Libertății – zona Parc Izvor), vor exista măsuri suplimentare de siguranță:

 • accesul va fi permis doar pentru personalul esențial din echipa de organizare, alergători și autorități;
 • vor fi distribuite și impuse măștile de protecție (acestea vor fi înlăturate după primii 150 m; noi măști vor fi oferite la finalul cursei, odată cu medalia);
 • distribuirea și impunerea folosirii dezinfectanților;
 • vor fi dezinfectate în mod frecvent obiectele, suprafețele și incintele destinate participanților (ex. toalete ecologice, mese, scaune etc.);
 • se vor instala porți pentru termoscanare, în vederea măsurării temperaturii alergătorilor;
 • vor exista spații de izolare, care să poată fi folosite în caz de nevoie, în condiții de maximă siguranță, pentru persoanele care prezintă simptome de covid-19;
 • vor fi utilizate produse preambalate (ex. apă, batoane energizante etc.).