Maramureșul prin lentile americane @ Conferintele de la Sosea

de:
11 oct. 2012
2 afișări
Maramureșul prin lentile americane @ Conferintele de la Sosea

Fotografa Kathleen Laraia McLaughlin a venit pentru prima dată în Maramureș în 1999, cu o bursă Fulbright și a locuit timp de un an în satul Sârbi, la o familie de țărani. Fiind situat într-o zonă deluroasă, cu pământ sărac, satul nu a fost atins de colectivizare astfel încât țăranii au putut să-și continue practicile agricole tradiționale și să-și păstreze obiceiurile, chiar dacă modernitatea bătea la ușă.
Kathleen Laraia McLaughlin, timp de un an cât a locuit în sat, a putut observa schimbările care apăreau treptat: de la instalarea cablului TV și diverse produse noi care apăreau la magazin, până la pavarea drumurilor.
În 2002, Kathleen Laraia McLaughlin s-a întors să predea fotografia la Universitatea de Artă din Cluj-Napoca și astfel a putut să observe incredibilele schimbări care s-au produs atât în oraș, cât și în sat: numărul mare de mașini, tractoare pe dealurile Maramureșului, apă curentă, internet café, telefoane mobile.
În urma acestor doi ani de cercetare în Maramureș, Kathleen Laraia McLaughlin a publicat cartea The Color of Hay: The Peasants of Maramures.
Aflată în trecere prin București, Kathleen Laraia McLaughlin va veni la Muzeul Țăranului pentru a ne vorbi despre experiența sa maramureșeană.
Conferința va fi susținută în limba engleză.

Moderator:
Ioana Popescu – etnolog

Cookies