Manualele pentru ORA DE RELIGIE nu sunt avizate de MEN. Ce editură deţine 80% din piaţă

de:
18 mart. 2015
0 Afișari
Manualele pentru ORA DE RELIGIE nu sunt avizate de MEN. Ce editură deţine 80% din piaţă

Conform românialiberă.ro, 80 la sută din piața auxiliarelor pentru ora de religie este deținută de editura unui consilier al Arhiepiscopiei Iașilor.

În 2011, Ministerul Educației a emis un ordin prin care a suspendat subvenționarea tuturor manualelor de religie. Neavând fonduri alocate de la centru și fiind presate de părinții nemulțumiți de conținutul manualelor, școlile nu le-au mai cumpărat. A fost momentul în care era manualelor de religie a apus. Locul lor a fost însă curând luat, în multe dintre școli, de materiale auxiliare, adică de așa-numitele „caiete pentru elevi.

Acestea nu sunt însă aprobate de Ministerul Educației, care, începând din 2010, dă avize doar pentru manuale, nu și pentru materiale didactice auxiliare. Astfel, cei peste 90 la sută din elevii români care au ales să ia parte la ora de religie învață după materiale didactice al căror conținut nu a trecut niciodată prin mâinile unor specialiști ai Ministerului Educației.

Una dintre cele mai cunoscute și mai prolifice edituri de materiale didactice destinate orei de religie este Sf. Mina, deținută de soții Corneliu și Camelia Muha, din Iași. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, asociații din firma Editura Sf. Mina SRL sunt cei doi: soțul deține 93,33 la sută, iar soția 6,67 la sută.

În 2013, editura a avut un profit de 1.080.951 lei, potrivit informațiilor fiscale de pe site-ul Ministerului Finanțelor. Editura Sf. Mina deține 75-80% din piața manualelor și materialelor didactice pentru disciplina Religie, fiind singura specializată pe această nișă. Pe lângă editură, cei doi soți dețin și o firmă de distribuție, prin care cărțile scoase de ei ajung în librării.

Cookies