Mansardă la Paris @ FNT 2011

de:
02 nov. 2011
1 afișări
Mansardă la Paris @ FNT 2011

Mansardă la Paris de Matei Vişniec, încheie programul internaţional al FNT. Format la teatrul de marionete Little Angel din Londra, Alain Lecucq este redescoperitorul şi cel mai entuziast promotor al «teatrului de hârtie», formă de spectacol apărută în secolul 19. Oaspeţi al FNT în secţiunea În prim-plan, actorul, trupa Papierthéâtre, regizorul Alain Lecucq şi interpretul Brice Coupey ne oferă un spectacol-interogatoriu despre lumea în care trăim, confruntată cu o dureroasă pierdere a memoriei, la fel ca şi, spre sfârşitul vieţii sale, eroul spectacolului, filozoful Emil Cioran, cel care spunea despre sine: “Eu sunt omul care îşi are rădăcinile în România şi aripile în Franţa”.

Papierthéâtre & MJC Intercommunale d’Ay, Franţa prezinta spectacolul Mansarda la Paris

De Matei Visniec

Plecând, într-o zi, de la editura Gallimard, filozoful francez de origine română Emil Cioran îşi dă seama că a uitat drumul de întoarcere către casă. Este începutul unei boli neiertătoare şi este, totodată, începutul unui drum deopotrivă dureros şi consolator prin meandrele memoriei pe cale să-l părăsească, un drum ce străbate aproape un secol şi aproape un continent, dinspre Est spre Vest. O întreagă epocă este astfel pusă în discuţie, o epocă având, la rândul ei, drept caracteristică definitorie, pierderea treptată a memoriei.

Folosind insolita tehnică de animaţie numită teatru de hârtie, pe care a redescoperit-o şi perfecţionat-o, actorul şi regizorul Alain Lecucq oferă o mostră de fantezie şi creativitate ce pot servi drept model tinerilor actori în căutare de soluţii de supravieţuire pe o ”piaţă” artistică tot mai greu de cucerit.

DISTRIBUŢIA:

Brice Coupey

Alain Lecucq – Narguess Majd (Manipulare)

Regia: Alain Lecucq

Scenografia: Annie Bizeau

Light design: Daniel Linard

Durată: 1h 20min (fără pauză)

Sala Studio

Ediţia 2011 a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), se desfasoara la Bucureşti, între 28 octombrie şi 6 noiembrie, si are ca generic câteva cuvinte ce-i aparţin unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi ai lumii, Anton Pavlovici Cehov, sub semnul căruia a stat, de altfel, intervalul supus selecţiei (stagiunea 2010-2011), întrucât anul trecut s-a aniversat un secol şi jumătate de la naşterea scriitorului. Este şi unul dintre motivele pentru care secţiunea intitulată „Focus” se concentrează asupra personalităţii şi creaţiei regizorului Andrei Şerban, artist de renume internaţional şi autor, în ultimii ani, al câtorva spectacole inspirate, direct sau indirect, din universul cehovian.

Cookies