Mâncare aproape ca la nonna acasă. Italienescul Da Giulio, unde româna e a 2-a limbă vorbită

susținut de
08 mart. 2024
4036 Afișari
Mâncare aproape ca la nonna acasă. Italienescul Da Giulio, unde româna e a 2-a limbă vorbită

Am mâncat pentru tine la Da Giulio, unde limba română e a doua limbă vorbită, așa că dacă te-ai apucat să înveți limba italiană pe Duolingo și vrei să-ți exersezi cunoștințele, dar vrei și să mănânci ceva buni, restaurantul Da Giulio e locul perfect.

Lângă masa mea au stat vreo 3 italieni, prieteni, care mi-au făcut capul calendar, dar așa sunt italienii, ăsta e stilul lor, zgomotos, se râde în gura mare, se gesticulează excesiv, etc.

Pe Da Giulio îl găsești pe strada Popa Stoica Fărcaș, care se varsă în Dudești sau, dacă vrei un reper și mai bun, prin spate pe la București Mall.

Locul ăsta există de peste 10 ani de zile, iar eu abia weekendul trecut i-am călcat pragul, dimpreună cu doamna mea dragă și cel mai mare fan parmigiana pe care-l cunosc. Așa că Da Giulio a avut de furcă. Mai mult decât atât, cred că e singurul loc din București (sau printre puținele) în care poți comanda jumătate de porție pentru anumite preparate.

Foarte, foarte mișto chestia asta. Las mai jos premiile obținute de Da Giulio de la Camera de Comerț Italiană pentru România, care certifică locul ca făcând parte din tagma celor mai bune restaurante italienești din lume. Bă, dă-mă…

Interior – Exterior Da Giulio

Da Giulio se prezintă ca un loc foarte modest, un fel de bistro de cartier dintr-un oraș italian de provincie. De altfel, primul lucru care te izbește la Da Giulio e look and feel-ul italiano – bătrânesc – de care dă dovadă, pornind de la mobilier, fețe de masă, lumină, televizorul care e mereu pe Rai 1 și terminând cu cabinetul nonnei, pe care îl regăsești prin toate casele din Italia.

Sigur îl știi: ăla în care pune bunica paharele alea bune, dar și tot soiul de acareturi inutile care nu fac altceva decât să strângă praf. E moștenit din moși strămoși, e din lemn masiv, are două tone așa că nimeni nu îndrăznește să-i mute locul. După cum arată, bănuiesc că întreg mobilierul datează de la deschidere. Altfel, un loc curat și îngrijit, cu servire atentă și rapidă. Fumătorii au salonul lor special de fumători, care vara se transformă în terasă. Meniul este destul de stufos și cuprinde preparate tradiționale pe care nu le prea găsești prin alte părți, cum ar fi, de exemplu, trippa ala romana. Cum era de așteptat, sau nu, în meniu și-au făcut loc și niște preprate românești, ca să fie bine. Prețurile sunt mici spre medii: un antreu pleacă de la 20 de lei, o porție de paste te duce undeva pe la 35-40 de lei, o Coca-Cola e 10 lei, iar un pahar de vin 12 lei. Eu zic că e rezon.

Cabinetu’ lu’ nonna

Pe Rai 1 e un fel de Duminica în familie. Nostalgie și lacrimi amestecate cu regret.
Coca-Cola și cei 3 italieni vorbăreți

Am mâncat pentru tine la Da Giulio

Trei feluri de mâncare, dintre care 2 sunt proba de foc pentru orice italienesc: carbonara și tiramisu. Eu așa cred.

Carbonara | 42 lei

Primul lucru mișto e că, mai întâi, ești întrebat ce fel de paste dorești: spaghetti, tagliatele sau pene. Al doilea lucru mișto e că primești parmezan din partea casei, să-ți pui tu cât vrei, iar al treilea lucru mișto e că în meniu scrie bacon, dar în realitate e guanciale, chiar el. O surpriză tare plăcută, mai ales după experiențele trecute de prin alte locații cu carbonara făcută cu costiță afumată de la Mega. Revin și zic că sunt printre cele mai gustoase paste carbonara pe le-am mâncat în București. E o diferență de la cer la pământ între carbonara cu guanciale stagionato, de bună calitate, și carbonara cu bacon. Dacă ar fi să le reproșez ceva aș zice lipsa de pecorino, înlocuit aici cu parmezan, dar chiar și așa o experiență autentică, aproape ca la nonna acasă.

Trippa Alla Romana | 19 lei

Mi-am comandat doar o jumătate de porție, și bine-am făcut. Trippa alla romana e un preparat emblematic pentru zona Lazio și se prezintă sub forma unei tocănițe scăzute de burtă de vită și sos de roșii. Burta e mai mult pentru textură, să fie ceva de mestecat acolo laolaltă cu sosul de roșii dulceag. E un preparat mai altfel, dar dacă nu-ți place burta, nu te forța, că nu pierzi nimic wow. Sosul e vedeta aici și pentru asta primești niște pâinică să-ntingi în el cât vrei tu. Interesant. Nu știu dacă aș mai repeta.

Tiramisu | 18 lei

După atâta carne, burtă și carbohidrați, am încheiat apoteotic cu un Tiramisu corect, italienesc, fără alcool (așa cum ar trebui să fie), ușor dulceag și bine însiropat în cafea. Evident, o cafeluță la final (10 lei) ca să fie experiența completă. O remarcă aici: crema părea puțin mai ușoară decât mi-ar plăcea mie. Bănuiesc, doar bănuiesc, că s-au folosit și albușuri, nu doar gălbenușuri. Repet e o bănuială.

La moglie a balotat niște parmigiana di melanzane, care e primit trei de DA, și ăsta e mare lucru. Cică seamănă la gust cu face maică-mea (mutată de peste 20 de ani în Italia), care e șefa pe Civitavechhia la parmigiana. Bravo, Da Giulio!

Parmigiana Da Giulio

Total Da Giulio: 99 lei.

O să mai mănânc pentru tine la Da Giulio? R: 100% Da. Mă voi întoarce să încerc și celelalte preparate. Pe mine locul ăsta m-a câștigat prin modestia pe care o afișează, servire și gust autentic italian. Unde mai pui că prețurile sunt mai mult decât corecte.

Hai, să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

 

 

 

Cookies