Am mâncat pentru tine la Da Giulio, unde limba română e a doua limbă vorbită, așa că dacă te-ai apucat să înveți limba italiană pe Duolingo și vrei să-ți exersezi cunoștințele, dar vrei și să mănânci ceva buni, restaurantul Da Giulio e locul perfect.
Lângă masa mea au stat vreo 3 italieni, prieteni, care mi-au făcut capul calendar, dar așa sunt italienii, ăsta e stilul lor, zgomotos, se râde în gura mare, se gesticulează excesiv, etc.
Pe Da Giulio îl găsești pe strada Popa Stoica Fărcaș, care se varsă în Dudești sau, dacă vrei un reper și mai bun, prin spate pe la București Mall.
Locul ăsta există de peste 10 ani de zile, iar eu abia weekendul trecut i-am călcat pragul, dimpreună cu doamna mea dragă și cel mai mare fan parmigiana pe care-l cunosc. Așa că Da Giulio a avut de furcă. Mai mult decât atât, cred că e singurul loc din București (sau printre puținele) în care poți comanda jumătate de porție pentru anumite preparate.
Foarte, foarte mișto chestia asta. Las mai jos premiile obținute de Da Giulio de la Camera de Comerț Italiană pentru România, care certifică locul ca făcând parte din tagma celor mai bune restaurante italienești din lume. Bă, dă-mă…
Da Giulio se prezintă ca un loc foarte modest, un fel de bistro de cartier dintr-un oraș italian de provincie. De altfel, primul lucru care te izbește la Da Giulio e look and feel-ul italiano – bătrânesc – de care dă dovadă, pornind de la mobilier, fețe de masă, lumină, televizorul care e mereu pe Rai 1 și terminând cu cabinetul nonnei, pe care îl regăsești prin toate casele din Italia.
Sigur îl știi: ăla în care pune bunica paharele alea bune, dar și tot soiul de acareturi inutile care nu fac altceva decât să strângă praf. E moștenit din moși strămoși, e din lemn masiv, are două tone așa că nimeni nu îndrăznește să-i mute locul. După cum arată, bănuiesc că întreg mobilierul datează de la deschidere. Altfel, un loc curat și îngrijit, cu servire atentă și rapidă. Fumătorii au salonul lor special de fumători, care vara se transformă în terasă. Meniul este destul de stufos și cuprinde preparate tradiționale pe care nu le prea găsești prin alte părți, cum ar fi, de exemplu, trippa ala romana. Cum era de așteptat, sau nu, în meniu și-au făcut loc și niște preprate românești, ca să fie bine. Prețurile sunt mici spre medii: un antreu pleacă de la 20 de lei, o porție de paste te duce undeva pe la 35-40 de lei, o Coca-Cola e 10 lei, iar un pahar de vin 12 lei. Eu zic că e rezon.
Primul lucru mișto e că, mai întâi, ești întrebat ce fel de paste dorești: spaghetti, tagliatele sau pene. Al doilea lucru mișto e că primești parmezan din partea casei, să-ți pui tu cât vrei, iar al treilea lucru mișto e că în meniu scrie bacon, dar în realitate e guanciale, chiar el. O surpriză tare plăcută, mai ales după experiențele trecute de prin alte locații cu carbonara făcută cu costiță afumată de la Mega. Revin și zic că sunt printre cele mai gustoase paste carbonara pe le-am mâncat în București. E o diferență de la cer la pământ între carbonara cu guanciale stagionato, de bună calitate, și carbonara cu bacon. Dacă ar fi să le reproșez ceva aș zice lipsa de pecorino, înlocuit aici cu parmezan, dar chiar și așa o experiență autentică, aproape ca la nonna acasă.
Mi-am comandat doar o jumătate de porție, și bine-am făcut. Trippa alla romana e un preparat emblematic pentru zona Lazio și se prezintă sub forma unei tocănițe scăzute de burtă de vită și sos de roșii. Burta e mai mult pentru textură, să fie ceva de mestecat acolo laolaltă cu sosul de roșii dulceag. E un preparat mai altfel, dar dacă nu-ți place burta, nu te forța, că nu pierzi nimic wow. Sosul e vedeta aici și pentru asta primești niște pâinică să-ntingi în el cât vrei tu. Interesant. Nu știu dacă aș mai repeta.
După atâta carne, burtă și carbohidrați, am încheiat apoteotic cu un Tiramisu corect, italienesc, fără alcool (așa cum ar trebui să fie), ușor dulceag și bine însiropat în cafea. Evident, o cafeluță la final (10 lei) ca să fie experiența completă. O remarcă aici: crema părea puțin mai ușoară decât mi-ar plăcea mie. Bănuiesc, doar bănuiesc, că s-au folosit și albușuri, nu doar gălbenușuri. Repet e o bănuială.
La moglie a balotat niște parmigiana di melanzane, care e primit trei de DA, și ăsta e mare lucru. Cică seamănă la gust cu face maică-mea (mutată de peste 20 de ani în Italia), care e șefa pe Civitavechhia la parmigiana. Bravo, Da Giulio!
O să mai mănânc pentru tine la Da Giulio? R: 100% Da. Mă voi întoarce să încerc și celelalte preparate. Pe mine locul ăsta m-a câștigat prin modestia pe care o afișează, servire și gust autentic italian. Unde mai pui că prețurile sunt mai mult decât corecte.
Hai, să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic
Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București
Am mâncat cât pentru trei, cu 118 lei, la Târgul de Crăciun București din Piața Constituției
Scoate-o pe maică-ta la Sardin, în București, pentru că merită
Am mâncat pentru tine ciorbă de miel la Garlic Pub, în București, după ce am ascultat Coco Jambo
Sentimente amestecate la Capriccio, în București, un restaurant colea în cartier
Cei mai ieftini tacos din București sunt muy deliciosos! La Casa de Tacos, pe la Unirii
Prinde loc la Condesa, dacă poți! Cum e la cel mai nou bar-restaurant latino american din București
Am mâncat la bogați, printre Padroni, la E3 by Entourage, în Bucureștiul cel scumpel