Managerul Hidro Prahova a fost REȚINUT pentru 24 de ore pentru mită în dosarul lui Iulian Herțanu

de:
19 mart. 2015
0 Afișari
Managerul Hidro Prahova a fost REȚINUT pentru 24 de ore pentru mită în dosarul lui Iulian Herțanu

Ionuț Cristain Ionescu a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA Prahova. El este acuzat de dare de mită în dosarul în care este inculpat și cumnatul premierului Ponta, Iulian Herțanu.

Reamintim că, Iulian Herţanu a fost arestat preventiv în 18 februarie, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă. În acelaşi dosar, au fost fost puşi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Redăm comunicatul DNA: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe 24 de ore, începând cu data de 19.03.2015, ora 16.30, până la data de 20.03.2015, ora 16.30. a inculpatului IONESCU IONUŢ CRISTIAN, manager al Unității de Implementare a Proiectului (U.I.P.), „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova” în cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., la data faptelor, cu privire la săvârşire a 3 infracțiuni de luare de mită.

În ordonanţa de reţinere se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În primăvara anului 2013, în contextul derulării unui contract de lucrări cu finanţare europeană având ca obiect „Reabilitare şi extindere SEAU în oraşele Sinaia, Breaza – STAP în oraşele Comarnic şi Sinaia, judeţul Prahova” ), în valoare de 62.141.862,62 lei, inculpatul Ionescu Ionuţ Cristian, a pretins suma de 1.000.000 euro, solicitând şi plata cu celeritate a unui avans de 200.000 Euro din suma totală pretinsă, reprezentanţilor asocierii de firme câştigătoare a licitației.

Aceste sume de bani au fost pretinse de inculpat pentru a sprijini firmele respective pe parcursul derulării contractului, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care le avea în calitatea deţinută, atribuţii care presupuneau, în esenţă, coordonarea şi controlul derulării procedurilor de achiziţie şi a efectuării lucrărilor după atribuirea contractelor, respectiv conducerea activităţii din punctul de vedere al managementului de contracte, managementului financiar şi al implementării tehnice pentru toate componentele proiectului.

În urma refuzului acestora de a plăti comisionul în cuantumul cerut, inculpatul Ionescu Ionuţ Cristian s-a deplasat la sediul unei dintre societăți, solicitându-i expres administratorului să plătească suma de 500.000 Euro către cealaltă firmă, pentru ca aceasta să iasă din asociere, lăsând să se înţeleagă faptul că o parte din bani urma să îi revină cu titlu de comision.

Reprezentantul firmei respective nu a fost de acord cu acest lucru.

În acest context, prevalându-se de prerogativele funcției deținute care-i permiteau influenţarea modului de derulare a relaţiilor contractuale cu asocierea menționată, inculpatul Ionuţ Ionescu Cristian a determinat același administrator să subcontracteze lucrările către o societate pe care i-a indicat-o personal, fapt care s-a şi întâmplat, fiind încheiat un contract de subantrepriză lucrări .

Pe de altă parte, exercitând presiuni prin folosirea inadecvată a prerogativelor funcției deținute în cadrul U.I.P., inculpatul Ionescu Ionuţ Cristian a solicitat, în mod expres, directorului tehnic al aceluiaşi agent economic, ca societatea pe care o reprezenta în calitatea arătată, să cedeze şi efectuarea lucrărilor obiect al contractului „ Extindere reţea de canalizare în localităţile Câmpina, Băneşti, Vălenii de Munte, judeţul Prahova” ( contract semnat la data de 29.10.2013, în valoare de 58.491.111,65 lei ), încheiat cu S.C. Hidro Prahova S.A., tot în cadrul proiectului cu finanţare europeană, către o altă societate comercială indicată de acesta, fapt care s-a și întâmplat.

La data de 23 aprilie 2014, acest din urmă agent economic a subcontractat o parte din lucrări către o altă firmă, între inculpatul Ionescu Ionuţ Cristian și administratorul firmei existând deja o discuţie prealabilă cu privire la sprijinirea acestuia din urmă în obţinerea de lucrări în cadrul proiectului cu finanţare europeană.

Ulterior, în aceeaşi lună, inculpatul Ionescu Ionuț Cristian i-a pretins aceluiaşi administrator, remiterea unei sume de bani cuprinsă între 3% și 7% din valoarea contractului de lucrări încheiat de SC Hidro Prahova SA (cca 1.000.000 euro), în schimbul ajutorului pentru obţinerea contractului şi pentru a beneficia în continuare de sprijinul lui, acordat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe parcursul derulării lucrărilor.

În cursul lunii mai 2014, în urma insistenţelor repetate ale inculpatului, administratorul a ridicat din contul societăţii, o parte din suma pretinsă, respectiv 120.000 lei, bani pe care i-a remis lui Ionescu Ionuţ Cristian în zilele de 22.05.2014 (50.000 lei), respectiv 25.05.2014 (70.000 lei).

Mai mult, în luna mai 2013, inculpatul Ionescu Ionuț Cristian a primit suma de 20.000 lei, pentru ca, în calitatea deținută, să favorizeze, în cadrul procedurii de achiziție publică, o societate comercială în vederea atribuirii unui contract de lucrări, având ca obiect „Reabilitarea și extinderea SEAU Vălenii de Munte, Mizil și Urlați, județul Prahova” (contract încheiat la data de 30.05.2013).

Inculpatului Ionescu Ionuț Cristian i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat la data de 20 martie 2015, Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Cookies