Mămăliga rulz! Festival cu bulz și pastramă în Parcul Tineretului din București. De joi până duminică, toate felurile de bulz inventate și reinventate

14 sept. 2022
1798 Afișari
Mămăliga rulz! Festival cu bulz și pastramă în Parcul Tineretului din București. De joi până duminică, toate felurile de bulz inventate și reinventate
Mămăliga rulz! Festival cu bulz și pastramă în Parcul Tineretului din București. De joi până duminică, toate felurile de bulz inventate și reinventate | Foto cu bulz și cârmați. Sursa: Agerpres

Bucureștiul este plin ochi de festivaluri și evenimente în weekendul 17-18 septembrie. Avem festival de filme, festival de muzică, avem și, practic, festival STB și acum, cu voia dumneavoastră, avem în oraș festival de toamnă cu bulz și pastramă.

De la bulz ciobănesc la bulz hiopsteresc

Este în Parcul Tineretului din București, începe de joi, 15 septembrie, și ține până duminică, pe 18. Într-un comunicat citat de Agerpres, organizatorii promit festin cu mămăligi:

Că se numeste bulz de mămăligă, bulz ciobănesc, urs de mămăligă sau gâscă de mămăligă, umplut cu urdă, caş sau brânză de burduf, bulzul rămâne cu siguranţă acel preparat rustic ce aminteşte de savoarea mâncărurilor ciobăneşti, de altăoară. Această bunătate surprinde perfect bogăţia gusturilor româneşti, dar şi simplitatea vieţii din munţi sau cătune îndepărtate. Gustului tradiţional românesc va fi întregit şi de un preparat aparte, mămăliga savuroasă în pături, un bulz reinterpretat, pregătit după o străveche reţeta ardelenească, pentru care bucătari iscusiţi vor aşeza în tihnă un strat de mămăligă, unul de brânză, unul de unt, afumătură din belşug, iar un strat de mămăligă, unt, brânză şi afumătură, iar la final, în loc de «frişcă» la acest «tort» inedit, vor unge bine cu o strachină de smântână proaspătă.

Dacă vreți să vă apucați de dieta pentru Crăciun ori Revelion, mai așteptați un pic: festivalul plin de bulz e și cu pastramă pe care ciobanii înșiși o vor încinge pe grătar, și cu cârnați, și cu bere, vin și must:

Meşteri ai grătarelor vor da „din casă” cele mai bine păstrate secrete despre gătitul şi friptul cărnurilor: pastramă de berbecuţ la grătar, pastramă de oaie la ceaun, cotlete de berbecuţ la grătar, pastramă în bere la tigaie, sloi de oaie, pastramă friptă-n jar, pe funduri de lemn sau la ceaun, cârnaţi de casă tradiţionali din carne de porc sau cârnaţi de casa tradiţionali de vită cu oaie, cârnaţi la garniţă, cârnaţi cruzi sau afumaţi, toate acestea lângă o bărdăcuţă cu vin, must sau bere.

La plăcinte, înainte!

La festivalul cu bulz și pastramă din Parcul Tineretului, infernul caloric nu se oprește aici:

Nu vor lipsi nici plăcintele maramureşene, munteneşti, poale-n brâu moldoveneşti, plăcinte dobrogene cu brânză, plăcinte şi prăjituri cu fructe de sezon, pregătite toate „în văzul lumii”. Vizitatorii vor putea savura deserturi savuroase, clătite şi gogoşi, cheesecake şi prăjituri cu fructe, turtă dulce pentru cei mici, dulceţuri şi gemuri de cireşe şi de vişine, toate preparate cu ingrediente naturale, gătite după reţete tradiţionale.

Cum ar zice Sadhguru dacă ar veni în weekend la București, poftă bună și triferment!

Cookies