„Mamaaa, uite, avem LEBĂDĂRIE în București!”. Imaginea zilei este de pe lacul Plumbuita

10 oct. 2023
4129 Afișari
"Mamaaa, uite, avem LEBĂDĂRIE în București!". Imaginea zilei este de pe lacul Plumbuita | Sursa foto: Ești din Sectorul 2/Facebook

Ne-am amintit mirarea asta bestială de copil care vede, brusc, multe lebede laolaltă pe lac și strigă „Mamaaa, uite, avem LEBĂDĂRIE în București!” (era copilul unei colege, tot prin parcul Plumbuita, pe mal) când am văzut această imagine minunată, publicată de o bucureșteancă în comunitatea „Ești din Sectorul 2”.

„E o încântare!” | Lebedele de pe Lacul Plumbuita

Adevărul e că are dreptate copilul: pe lacul Plumbuita, zici că e Lăbădărie!

Lebede pe Lacul Plumbuita | Sursa foto: Ești din Sectorul 2/Facebook

Lacul Plumbuita este un lac amenajat (sau, cum ar spune specialiștii, un lac antropic, adică făcut de om) pe râul Colentina, în Sectorul 2 al Capitalei.

Are în amonte lacul Tei și în aval Lacul Fundeni și mai are și o insulă de aproape două hectare. Pe malul drept al lacului este  află Mănăstirea Plumbuita, iar lângă ea a fost amenajat parcul cu același nume, parc care e cel mai mare spațiu verde din Sectorul 2, cu o suprafață de peste 20 de hectare.

În vară, Primăria Sectorului 2, anunța că va va moderniza acest parc. Aici, în ultimii 30 de ani s-au făcut doar mici lucrări de întreținere, pe ici pe colo, și așa se face  că multe zone sunt în paragină. În plus, 4 hectare au fost retrocedate. Primarul spunea, când a anunțat modernizarea, că lucrările încep fie acum, în tioamnă, fie la primăvară, că e vorba de o investiție de aproximatov 80 milioane lei și că inclusiv bucata retrocedată ar putea fi răscumpărată.

Parcul Plumbuita este alcătuit, practic, din două parcuri și o insulă, iar parcurile sunt legate de promenada de pe malul lacului Plumbuita.

Ce ar urma să se întâmple pe malurile Lacului Plumbuita

Modernizarea Parcului Plumbuita prespune în primul rând, spunea primarul pentru Hotnews, intervenții asupra vegetației și a  spațiului verde. Arborii existenți vor fi păstrați, dar se vor planta și zeci de copaci tineri, iar în zonele cu iarbă se va monta un sistem de irigații. De asemenea, va fi adusă apă în râul din parc, care acum e mai mereu secat, iar fântâna arteziană de pe lac va fi pusă în funcțiune. Și mai sunt lucrări, spunea primarul S2:

Între insula Plumbuita și parcul Plumbuita 1, râul Colentina are un braț mort, o zonă în care apa nu circulă. Din această cauză, acolo se dezvoltă vegetație multă și vara provoacă mirosuri neplăcute.Vrem să rezolvăm asta. Vom retehnologiza camera de pompare existentă în parc și va avea trei roluri. Va asigura apa necesară pentru vegetație – vom pompa apă din lac și vom asigura debitul necesar pentru irigații. Asta va asigura în mare măsură o circulație suficientă pentru apa din brațul mort. Pentru atunci când debitul necesar irigațiilor va fi scăzut vom putea pompa apă în sistemul de prea plin al lacului și astfel vom circula apa pe sub parc către Plumbuita 2. Și ultima funcțiune – vom refuncționaliza fântâna din lac pentru aerisirea apei stătute 

Îți recomandăm să citești și:

Cookies