Din 2012, malurile Dâmboviţei se transformă în zonă de recreere VEZI DETALIILE PROIECTULUI

de:
31 dec. 2011
7 Afișari
Din 2012, malurile Dâmboviţei se transformă în zonă de recreere VEZI DETALIILE PROIECTULUI

Investiţia presupune o amenajare peisagistica a zonei adiacente a râului Dambovita pe o suprafaţă de 10 km. Este vorba de jardiniera care se formeaza intre trotuarul existent si albia râului Dâmboviţa precum şi pasarele si podurile existente pe cursul acesteia intre Pod Ciurel si Pod Mihai Bravu. Proiectul propune o concepţie peisagistica care va transforma aceasta zona intr-un loc care sa atraga animaţie urbana pe parcul traseului acestuia in Bucureşti. Potrivit caietului de sarcini, pe ambele maluri ale Dâmboviţei vor fi create „ambiante legate de apă, formate din asociaţii vegetale specifice ecosistemelor aluviale”. Întreaga zonă va reprezenta şi „un filtru de praf” pentru Râul Dambovtia care conform unor studii ar fi o „pâlnie ” de atragere a impurităţilor din aer. Asta în condiţiile în care, în prezent, „zona vizată are vegetaţia degradată, neîntreţinută, nefuncţională, cu vegetaţie spontană şi neintegrată într-un sistem unitar din punct de vedere al amenăjarii”.

Pe langa efectul vizual si de protejare a mediului, proiectul de amenajare va valorifica si istoria zonei – fosta Vale a Dambovitei, cu “evoluţia peisajelor urbane din zona, din 1890 pana astazi”. Concret, malurile râului vor servi drept spaţiu verde cu caracter de recreere şi vor fi amenjate din punct de vedere peisagistic prin plantări, spaţii de odihnă cu băncuţe, amenajari tip jardiniere sau sistem de irigare cu aspersoare. Între trosoanele mai sus menţionate se găsesc si insule mai mari care vor căpăta o abordare specială prin amenajea unor spaţii de relaxare menite să animeze zona. Exemplu în acest sens este zona adiacentă a Bibliotecii Naţionale.

Suprafaţa totală de spaţii verzi, dotată cu sistem de irigare automat, ce urmeaza a fi amenajată, măsurată conform planurilor este de aproximativ 18.776 m2 şi este împărţită după cum urmează:

Tronson 1 – POD UNIRII -POD MARASESTI Suprafata totala=1124mp

Tronson 2 – PIAŢA UNIRII -POD NAŢIUNILE UNITE Suprafata totala=746mp

Tronson 3 – POD MARASESTI-POD TIMPURI NOI Suprafata totala=1382mp

Tronson 4 – PIATA NAŢIUNILOR UNITE -IZVOR Suprafata totala=1276mp

Tronson 5 – POD TIMPURI NOI-POD MIHAI BRAVU Suprafata totala=5332mp

Tronson 6 – POD IZVOR-POD HASDEU Suprafata totala =788 mp

Tronson 7 – POD HASDEU-PIAT AOPEREI Suprafata totala =804mp

Tronson 8 – PIAŢA OPEREI-SPITALUL MUNICIPAL Suprafata totala= 496mp

Tronson 9 – PIAŢA MUNICIPAL-POD COTROCENI Suprafata totala= 786mp

Tronson 10 – POD COTROCENI-POD GROZĂVEŞTI Suprafata totala= 1674 mp

Tronson 11 – POD GROZAVESTI-PASARELA POLITEHNICA Suprafata totala= 2096mp

Tronson 12 – PASARELA POLITEHINICA -POD CIUREL Suprafata totala= 2272mp

Toate materialele folosite vor fi ecologice (podest din pietriş stabilizat, mobilier din lemn) iar vegetaţie care va fi plantată specifică locului, pentru a nu fi nevoie de aclimatizări sau alte proceduri speciale de adaptare a speciilor. Chiar şi pasarelele care travesează Dâmboviţa vor fi reamenajate în sensul în că pe acestea se vor monta jardiniere cu plante astfel încât să întreagescă imaginea peisagistică. Podurile care au jardiniere deja turnate, cum sunt de exemplu de la piaţa Unirii, vor fi amenajate în aceeaşi manieră cu cea a pasarelelor de trecere. În total vor fi montate 192 băncuţe de lemn, 245 coşuri de gunoi, 550 de jardiniere şi zece bănci cu jardiniere. Ofertele pot fi depuse până pe 10 ianuarie iar durata maximă estimată a execuţiei de opt luni, din care două luni alocate proiectarii şi obţinerii de avize şi autorizaţii conform legislaţiei în vigoare.

Citeşte şi Capitala se înverzeşte: Jardiniere cu ventilator pe Dâmboviţa

Cookies