ȘTIRI

Cele zece lacuri ale Capitalei vor fi reamenajate: porturi pentru vaporașe, amfiteatre și alei

Primăria Capitalei vrea să reamenajeze salba de lacuri a Bucureștiului. „Noi ne propunem să facem toată salba de lacuri, să fie navigabilă dintr-un lac în altul, iar lacurile să fie organizate pentru alergat, bicicliști, plimbări. Proiectul este pentru perioada 2014-2020”, a precizat pentru B365.ro, Bogdan Hreapcă, directorul general al Direcției de Investiții din cadrul Primăriei Capitalei. 

Salba de lacuri a Capitalei cuprinde zece lacuri, respectiv Străulești, Grivița, Băneasa, Herăstrău, Floreasca, Tei, Plumbuita, Fundeni, Dobroiești și Pantelimon. Proiectul municipalității începe anul acesta cu amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei și Floreasca. 

„În momentul actual, proiectul european pe care îl avem în desfășurare este pentru lacurile Tei și Floreasca. Licitația s-a încheiat, ceea ce înseamnă că din toamnă o să înceapă și lucrările”, a explicat Bogdan Hreapcă. 

Șase porturi turistice, 12 debarcadere și amfiteatre cu scene plutitoare

Planul de amenajare a lacurilor Tei şi Floreasca prevede construirea a şase porturi pentru vaporaşe turistice, a 12 debarcadere pentru ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi a două amfiteatre cu scene plutitoare cu o capacitate de 240 locuri fiecare. În plus proiectul prevede şi construirea unei săli polivalente de 260 metri pătraţi, cu 360 de locuri.

Pentru a putea face navigabilă zona dintre lacul Herăstrău și lacul Tei, lacurile vor fi curățate, iar malurile din beton vor fi întărite, dat fiind că acestea s-au degradat în lipsa oricărei intervenții până în prezent. În cadrul proiectului, vor fi amenajate trei zone de agrement cu piscine, o pasarelă ciclo-pietonală şi patru kilometri de piste pentru pietoni şi biciclete.

Municipalitatea  va achiziţiona un vaporaş turistic de agrement, alimentat cu celule fotovoltaice, 33 de echipamente de wind surf, 30 de echipamente de kite-surf, dar şi 40 de caiace şi 100 de bărcuţe şi hidrobiciclete. Clădirile pentru servicii şi sistemele de biciclete vor fi alimentate cu energie solară, la fel ca și vaporașul.

Valoarea estimată a contractului pentru amenajarea circuitului turistic pe cele două lacuri este de 64.212.386, 21 de lei (aproximativ 14.593.724,13 de euro) fără TVA, potrivit anunțului de licitație publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. 

Primăria Capitalei a cerut în luna aprilie suplimentarea bugetului alocat în acest an proiectului de amenajare a unui circuit turistic pe Lacurile Tei şi Floreasca cu suma de 26.294.000 lei (aprox 5,9 milioane euro). Banii provin dintr-un credit bancar, contractat de municipalitate la începutul acestui an de la BRD În bugetul pentru 2014, proiectul avea alocată deja suma de 9.885.000 euro (2,2 milioane euro).

Cu noua suplimentare, proiectul de amenajare a unui circuit turistic pe Lacurile Tei şi Floreasca ar putea beneficia în acest an de un buget de 36,1 milioane lei (8,1 milioane euro). Propunerea de suplimentare a banilor alocaţi acestui proiect a fost aprobată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în şedinţa din 29 aprilie.

Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 și ar trebui finalizat în aprilie 2016. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button