Maladia Alzheimer, dusmanul batranetilor linistite

de:
22 feb. 2019
6 Afișari
Maladia Alzheimer, dusmanul batranetilor linistite

In ceea ce priveste ingrijirea batranilor, trendul este acela de a angaja personal calificat care sa furnizeze ingrijiri la domiciliu. Sunt extrem de multe afectiuni asociate batranetii sau boli cu efect debilitant in care este nevoie de ingrijire permanenta. Un astfel de caz este cel al persoanelor care sufera de Alzheimer. Se estimeaza ca in Romania ar fi in jur de 300 000 de persoane care sunt afectate de aceasta maladie. Si in acest caz, afectiunea familiei este un factor stabilizator, care franeaza evolutia rapida a bolii. Atunci cand familia nu poate acorda aceasta ingrijire, caminele de rezidenta pentru batrani sunt o solutie viabila si la indemana.

O astfel de institutie este Centrul pentru seniori Trai Bun, un camin privat din Bucuresti care asigura rezidentilor sai conditii de viata de lux, in spatii de locuit cu 2, 3 sau 4 paturi, cu supraveghere medicala si paleativa permanenta, asistenta medicala si servicii de infirmerie complete, conditii de cazare de tip hotel de 4 stele sau, pentru cei cu afectiuni medicale severe, cu paturi medicale cu diverse facilitati, servicii de fizioterapie si kinetoterapie, servicii TV si de internet, supraveghere CCTV cu informarea apartinatorilor, terapii ocupationale si posibilitatea de a primi vizite ale familiei sau prietenilor in orice moment.

Cand ne dam seama ca este cazul sa apelam la un centru de ingrijire?

Boala Alzheimer se instaleaza cu mult timp inainte de a se manifesta simptomatic. Ea este o afectiune neurodegenerativa cu evolutie indelungata, care poate ajunge pana la 25 de ani. Manifestarile clinice apar, de obicei, in ultimul stadiu de evolutie a bolii, cand leziunea cerebrala se accentueaza. Boala este precedata de cele mai multe ori de depresie si anxietate si se manifesta stadial. Intr-o prima faza apar pierderi scurte de memorie. Cu timpul, persoana bolnava nu-si mai aminteste intamplari recente si are dificultati in a efectua activitatile obisnuite, pentru ca in stadiul final sa apara probleme de orientare, probleme de comportament si imobilizarea la pat.

Atunci cand persoana este ingrijita in familie, este indicat sa se pastreze o anumita rutina zilnica, cu desfasurarea unor activitati diverse si mentinerea contactelor sociale, pastrarea autonomiei bolnavului, sustinerea demnitatii prin cooptarea in activitatile familiei, evitarea conflictelor, stimularea aducerilor aminte prin urmarirea albumelor foto, discutii, revederea unor locuri familiare. Cand familia nu mai poate asigura aceste cerinte sau ingrijirea afecteaza viata acesteia, este momentul sa se apeleze la institutii specializate.

Centrul de ingrijire pentru seniori Trai Bun – cea mai potrivita alegere

Se stie ca nu exista un tratament care sa vindece boala Alzheimer. Descoperirea intr-un stadiu incipient si instituirea unui tratament adecvat, cresc speranta de viata si calitatea acesteia pentru bolnav, prin reducerea tulburarilor cognitive si a celor de comportament. Stimularea cognitiva, terapia de rememorare, exercitiile de logica si activitatile fizice, cand bolile asociate o permit, ajuta la incetinirea evolutiei bolii.

Persoanele rezidente la Trai Bun beneficiaza de supraveghere permanenta, de ingrijire paleativa si de specialitate, furnizata de personal cu experienta in domeniu, de un mediu emotional sigur, care faciliteaza socializarea cu ceilalti rezidenti , cu personalul si cu persoanele externe care efectueaza vizite. Evolutia medicala este monitorizata permanent, cu ajutorul medicilor specialisti cu care sunt incheiate contracte de colaborare. O atentie deosebita se va acorda bolilor asociate cu maladia Alzheimer: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, sindromul metabolic sau boli cerebrovasculare.

In Romania boala Alzheimer este considerata de multi o forma de nebunie. Acest lucru duce, de multe ori, la stigmatizarea bolnavului si a familiei acestuia. Cum, pentru ingrijirea bolnavilor este nevoie de 2-3 persoane, este indicat sa se apeleze la centrele de ingrijire, pentru a proteja atat bolnavul, cat si familia acestuia. Statistic, durata de viata a unui bolnav de Alzheimer este de 8-10 ani, dar, printr-o descoperire timpurie si ingrijirea intr-un spatiu specializat, aceasta poate ajunge pana la 20 de ani.

Cookies