Majorarea salarială cu 25% include toate categoriile din sistemul sanitar,anunță ministrul Sănătății

de:
24 aug. 2015
0 afișări
Majorarea salarială cu 25% include toate categoriile din sistemul sanitar,anunță ministrul Sănătății

Majorarea salarială cu 25% va fi aplicată tuturor categoriilor din sistemul sanitar, a declarat, luni, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, la Realitatea TV. 

„Majorarea salarială de la 1 octombrie include toate categoriile care se regăsesc în spital, medici, personal auxiliar, personalul TESA, contabilul de la spital. Pentru toată lumea e același procent de majorare 25 la sută”, a subliniat Bănicioiu. 

În acest sens, întrebat de unde deține certitudinea că va putea susține această majorare, ministrul Sănătății a răspuns: 

„Noi suntem primul Guvern care are curajul să meargă în sensul unei astfel de decizii. În ultimii zece ani, e prima majorare salarială, dacă nu mă înșel. Este primul Guvern care are curajul de a merge spre o majorare substanțială a salariilor medicilor și asistenților din sistemul sanitar, dar, mai mult, această chestiune e doar un segment din problema sănătății. Anul ăsta nu mai avem dubii, cardul de sănătate. Pe tot anul viitor, e foarte simplu: cardul de sănătate rămâne în vigoare, e obligatoriu de la 1 septembrie. Cei care nu și-au primit cardul, primesc servicii sanitare. Sunt mulți care au cardul tipărit și nu se duc să îl ridice. Asta v-a zis și domnul Ciurchea. Toți oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să își ridice cardul de sănătate. Haideți să facem un efort ca lucrurile să reintre în normal. Ne pregătim pentru soluția informatizată completă, ca la începutul anului viitor, fiecare asigurat să aibă o situație electronică, toată lista cheltuielilor pe care sistemul sanitar le-a avut cu pacientul respectiv”.

În ceea ce privește propunerea lui Victor Ponta de legalizare a plicurilor din spitale, Bănicioiu a precizat că orice plată suplimentară, venită după actul medical prestat, se va efectua la casieria spitalului, din care se va percepe 16% impozit.

„Nimeni nu vrea ca un act medical să fie condiționat. Nu trebuie să mai vorbim, în România, vreodată despre ceea ce ați spus dumneavoastră: plic cu bani, plăți suplimentare. Sunt state care au o experiență mult mai vastă decât România, în domeniu, Statele Unite, state europene care au un sistem demn de admirat de unde ne putem inspira. Una din soluții e cea pe care am văzut-o mulți, în Europa, de a avea posiblitatea ca, în spitalul de stat, să existe consultații private făcute de medicii care lucrează în spitalul public. E una din soluții. Premierul, eu, toată lumea vorbim despre acele plăți suplimentare cu care sau de care e nevoie în sistemul sanitar, nu românesc, în toate. Nu înseamnă nici șpagă, nici plic, înseamnă ca lucrurile să rămână undeva în spate, înseamnă ca medicii să aibă onorarii prin lege și cu plan tarifar și totul să fie reglementat.

Vreți să vă arătați mulțumirea sau să donați către spital o sumă de bani, chestiunea asta iar trebuie bine reglementată. Există posibilitatea și acum, dar de aceea am solicitat un punct de vedere și la Colegiul Medicilor, pentru că legislația trebuie îmbunătățită, dar și în plan personal, așteptăm propuneri. Plicul cu bani nu se va mai putea întâlni în România, având toate regulile și soluțiile prevăzute”, a conchis ministrul Sănătății.  

Întrebat când vor beneficia de tratament bolnavii de hepatita C, Bănicioiu a explicat: 

„Noi ne-am dorit din aprilie-mai. Am pregătit toate procedurile, și de selecție pe care noi le urmăm pentru a obține cel mai mic preț posibil pentru a da acest medicament inovator la câți mai mulți pacienți. Noi am fost, în această vară, la negocieri și suntem pe punctul de a finaliza aceste negocieri cu companiile respective și pentru a da acest tratament foarte rapid. Sunt două tratamente aici: cel fără interferon, cu cea mai mare eficiență terapeutică și tripla terapie, care poate fi mai ieftină. Tratamentul fără interferon va fi foarte rapid introdus. Suntem gata de aproape o lună, așteptăm firmele să semneze pe un preț pe care să îl putem da. Companiile pot semna și mâine, și poimâine. Problema e că într-o procedură de achiziție sunt anumite drepturi”.

Cookies