ARHIVA B365

Majorarea alocaţiei pentru copii, respinsă la Senat

Proiectul, care are caracter organic, a întrunit 41 de voturi „pentru”, 51 de voturi „împotrivă” şi 9 „abţineri”, insuficiente pentru a fi adoptat.

Iniţiativa primise raport comun de respingere din partea Comisiilor pentru buget-finanţe şi muncă ale Senatului.

Proiectul de lege a fost iniţiat de parlamentari aparţinând tuturor grupurilor, printre care şi preşedintele Comisiei pentru muncă, Liviu Pop (PSD). Actul prevede modificări în Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

În expunerea de motive, iniţiatorii precizează că un copil român primeşte o alocaţie în valoare de aproximativ 7 euro, adică „de 35 de ori mai mică decât alocaţia unui copil din statele UE, care beneficiază în medie de 210 euro”.

„În timp ce, în România, cuantumul indemnizaţiei lunare este acelaşi pentru toţi copiii, în ţările dezvoltate, alocaţia reprezintă între 8 şi 15 la sută din salariul mediu lunar al unui părinte”, mai arată iniţiatorii propunerii de lege.

În timpul dezbaterilor de miercuri, senatorul PSD Șerban Nicolae a anunţat că social-democraţii vor vota împotriva iniţiativei de majorare a alocaţiei pentru copii.

„Poate că e momentul că un Guvern al României să rezolve problema, în fapt nerezolvată faţă de stat, pentru copii. Cinstit vorbind, o bună parte din aceste sume de bani nu ajung la copiii care sunt teoretic titularii dreptului acordat de stat. (…) Problema principală este modalitatea prin care putem verifica faptul că aceste sume de bani sunt folosite aşa cum este intenţia onorabilă iniţială”, a spus el.

În replică, senatorul PDL Dumitru Oprea a spus că nimeni cu poate veni în Parlament cu astfel de „argumente puerile”.

Potrivit acestuia, România se află pe locul 168 în lume, „în coada Africii”, în ceea ce priveşte raportul dintre alocaţia anuală primită de copii şi Produsul Intern Brut.

El a menţionat că dacă această iniţiativă legislativă ar fi adoptată, România ar urca pe locul 89 în această ierarhie.

Liderul senatorilor PSD a remarcat că sala se animă de fiecare dată când în Senat se discută proiect care are impact electoral şi că, în loc să vină cu propuneri concrete, opoziţia face simple declaraţii politice şi a cerut sistarea dezbaterilor.

Senatul a respins acest proiect ca primă Cameră sesizată.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button