ARHIVA B365

Maior: Ştiam dinainte că Rusia va invada Crimeea. Serviciile ruse sunt acum interesate de România

Maior este de părere că problema vizelor în SUA pentru cetăţenii români se va rezolva în următorii trei ani, venită pe baza relaţiilor bune dintre cele două ţări, concretizat în scutul antirachetă, dar şi pe apartenenţa ţării noastre la Uniunea Europeană.

„Și evoluțiile în ceea ce privește resursele la Marea Neagră, odată cu venirea acestor mari companii americane, cred că vor asigura pentru viitor și o dimensiune economică mult mai substanțială a acestui parteneriat. Apoi, putem vorbi de scutul antirachetă, care este o dezvoltare strategică majoră în ceea ce privește o dimensiune mai aparte a securității statului. Iar în privința vizelor, fiți convinsă că acest lucru se va rezolva în următorii trei ani”, afirmă Maior, într-un interviu acordat Q Magazine.

Întrebat dacă SRI a ştiut dinainte de intrarea forţelor ruse în Crimeea, în contextul în care generalul Michael Flynn, directorul Defense Intelligence Agency, a declarat că Administraţia Obama a fost avertizată cu cel puţin o săptămână înainte de această mişcare de forţe militare, Maior a răspuns: „Da, am avut o cunoaștere foarte bună a evoluției”.

Directorul SRI s-a referit şi la relaţia dintre SRI şi serviciile ruse de informaţii. El a afirmat că relaţia acestora cu SRI este destul de rece, dar că ele au un interes major faţă de România.

„Este destul de rece (n. Red. – relaţia SRI cu Serviciul Secret al Federației Ruse – FSB şi cu Serviciul Rus de Informații Externe – SVR). Evident, în cazul în care există informații care ar putea periclita securitatea ambelor state (mă refer, de exemplu, la terorism), care afectează cetățeni, state, noi suntem dispuși oricând la schimb de informații cu FSB sau cu SVR, fără să mai luăm în calcul o dimensiune politică”, a declarat George Maior.

Întrebat dacă simte un interes major ar FSB-ului pentru România, la nivelul comunității de informații, el a răspuns: „Da, mai ales din partea serviciilor de informații externe ale Rusiei. Evident, există o luptă nevăzută de încercare. Fiecare are acest interes – de a purta această luptă, de a culege informații care sunt importante pentru propria securitate națională. Adesea, noi contracarăm bine și eficient. Nu se discută mult despre aceste lucruri. Și noi avem aceleași interese – de a culege informații pentru securitatea și interesele României. Aici, lucrurile sunt clare, au fost încă de la început”. De asemenea, Maior a evidenţiat faptul că există riscul reproducerii scenariului din Crimeea în Republica Moldova.

Citiţi mai multe pe Q Magazine.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button