Câinii fără stăpâni nu au fost salvaţi miercuri de la eutanasie de Curtea Constituţională. Din contră. Dacă noua lege, ajunsă la curte, prevedea ca maidanezii să fie eutanasiaţi în termen de 30 de zile de la sosirea în adăpost (dacă nu au fost revendicaţi), legea rămasă în vigoare este şi mai dură. Astfel, conform legii 227/2002 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, animalele sunt eutanasiate în termen de 14 de zile. Concret, articolul 7 al acestei legi, aflată încă în vigoare, prevede că „În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4 (n.r. 14 zile), câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi (…), aceştia vor fi eutanasiaţi”.
În 2008 a apărut aşa-numita lege „Marinescu” pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, în care a fost introdus un articol care interzice eutanasierea câinilor. Juriştii spun însă că această lege nu prevalează asupra celei din 2002. Situaţia e confirmată şi de prefectul Capitalei.
„În acest moment problema cainilor fara stapan este reglementata clar prin Legea 227/2002 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan. Aceasta este legea speciala, in vigoare, care guverneaza situatia cainilor fara stapan de pe teritoriul Romaniei. Ca o contrapondere la aceasta lege speciala si cu scopul de a semana confuzie in spatiul public si de a da primarilor din tara si primarului general la Bucuresti un motiv de inactiune, asa-zisii iubitori de animale, in mod perfid, au „strecurat” si cainii comunitari intr-o lege cu caracter general care se referea la protectia animalelor, adica Legea 9/2008 (n.r. Legea Marinescu). Din punct de vedere legal insa, asa-zisa „lege Marinescu” nu aduce nicio atingere Legii 227/2002, care isi mentine toate reglementarile privind gestionarea cainilor fara stapan, intrucat o lege speciala se aplica inaintea unei legi generale”, a precizat pentru B365.ro, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.
Consiliul Legislativ prezintă aceeaşi concluzie: „Ori de cate ori pentru o anumita materie exista o reglementare speciala (n.r. legea 227 care permite eutanasia), aceasta se aplica in locul reglementarii generale (legea Marinescu). Norma speciala se va aplica prioritar fata de cea cu caracter general ori de cat ori se gaseste in fata unui caz care intra in prevederile sale, chiar daca norma generala este mai noua”.
Legea nu a fost aplicată în Capitală
Astfel, în acest moment, din punct de vedere juridic Primăria Capitalei trebuie să construiască adăposturi, să cazeze în aceste adăposturi câinii fără stăpân pe o perioadă de 14 zile şi poate să eutanasieze câinii fără stăpân care sunt bolnavi cronici şi incurabili, după examinarea lor de către medicul veterinar şi să eutanasieze câinii care nu au fost adoptaţi sau revendicaţi la expirarea termenului de 14 zile prevăzut de lege.
Deşi în vigoare, legea 227 care permite eutanasierea câinilor fără stăpân nu a fost aplicată în Bucureşti. Primarul general, Sorin Oprescu este împotriva eutanasiei. La fel şi directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Robert Lorentz care a şi declarat că dacă va fi obligat să eutanasieze câinii îşi va da demisia.
Între timp, câinii rămân pe stradă. Câţi? Nu ştie nimeni. Până acum nu s-a făcut o inventariere a maidanezilor de pe străzile Capitalei. Există doar o estimare de 50.000 de câini, făcută de ASPA. Nici locuri în adăposturi nu prea sunt. Jumătate din adăpostul de la Theodor Pallady a fost închis, iar cel de la Mihăileşti este în proces de modernizare şi extindere şi este nefuncţional. Aşa că în total, ASPA poate adăposti acum doar 90 de câini.
Ce prevede noua lege privind gestionarea câinilor fără stăpân
„Legea pe care am promovat-o si care a fost in analiza Curtii Constitutionale a preluat prevederi ale Legii nr. 227/2002 (legea speciala in materie) si a fost necesara nu doar pentru a reitera posibilitataea eutanasierii, existenta deja in legislatie, ci si pentru a aduce elemente moderne in abordarea problemei cainilor fara stapan”, a explicat prefectul Capitalei.
Elementele noi aduse de noua lege:
– infiinţarea unor registre electronice de evidenţă a câinilor fără stăpân
– înfiinţarea unor registre electronice de evidenţă a câinilor cu stăpân fără valoare chinologică, adică cei de rasă comună;
– încurajarea sterilizărilor masive atât a câinilor fără stăpân căt şi a câinilor cu stăpân fără valoare chinologică, adică cei de rasă comună;
– încurajarea adopţiilor responsabile prin aplicarea de amenzi celor care aruncă animalele în stradă după adopţie;
– microciparea ca mijloc de identificare a câinilor (măsură care, conform normelor europene, devine obligatorie începând cu anul 2012),
– protejarea populatiei de cainii agresivi, precum si de bolile transmisibile de la animal la om;
– respectarea normelor comunitare privind sanatatea si bunastarea animalelor care la momentul actual sunt incalcate prin mentinerea cainilor in strada la temperaturi osciland de la – 20 grade la +40 grade, fara adapost, hrana, asistenta sanitara veterinara si supusi zilnic accidentelor.
Mihai Atănăsoaei spune că după ce Curtea Constituţională va prezenta motivarea sentinţei sale, aticolele considerate neconstituţionale vor fi scoase din lege sau modificate, iar propunerea de lege va merge înainte spre promulgare.