ARHIVA B365

Maidanezii, înapoi la Parlament. Două comisii din Camera Deputaţilor vor dezbate din nou legea

Moartea lui Ionuţ Anghel, copilul de patru ani ucis de câini maidanezi, a stârnit reacţii la cel mai înalt nivel. „Cred că Guvernul trebuie să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care pe tot teritoriul să se dea un termen de adoptare a câinilor. Iar cei neadoptaţi, îmi pare rău, vor fi eutanasiaţi”, cerea preşedintele Băsescu săptămâna trecută, la scurt timp după tragedie, notează Digi24.ro.

Replica premierului Victor Ponta a venit imediat. „S-a trezit aseară, speculând tragedia unei familii, să ne dea dispoziţii. Legea este în Parlament”, a anunţat scurt primul ministru, cerând legislativului să se ocupe de legea pentru rezolvarea problemei maidanezilor.

De lipsa unei legi s-a plâns şi Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu a întârziat cu răspunsul: cadrul legal există, spune el, iar cei care nu vor să îl respecte se fac că nu ştiu: „Există un cadru legal! Cine vrea să îl respecte, îl respectă. Cine nu, găseşte tot felul de tertipuri şi motive ca să spună că nu există un cadru legal”, a declarat Valeriu Zgonea, făcând referire la Legea 227 din 2002, care permite eutanasierea câinilor fără stăpân, nerevendicaţi şi neadoptaţi, şi reglementează, totodată, şi procedura de eutanasiere.

Potrivit Legii nr. 227/2002, în termen de 14 zile animalele pot fi recuperate sau adoptate, după care pot fi eutanasiate printr-o procedură nedureroasă.

Un alt proiect care vizează maidanezii a fost iniţiat în 2007. Acesta prevede ca animalele sterilizate să fie trimise înapoi pe străzi, după 30 de zile. Legea a trecut de Parlament în 2011 cu amendamentul că eutanasierea poate fi făcută doar cu consultarea comunităţii.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button