ASPA: Maidanezii din România sunt folosiţi la experimente în străinătate

de:
28 mart. 2014
0 Afișari
ASPA: Maidanezii din România sunt folosiţi la experimente în străinătate

Pe de alta parte, autoritatile sanitar-veterinare din Belgia ne avertizeaza sa oprim traficul ilegal de caini, dupa ce au descoperit mai multe camionete in care se aflau animale nevaccinate si fara documente, trimise de ONG-urile din Romania

„Alerta privind cainii vagabonzi provenind din Romania!”, titreaza cu litere mari presa din Belgia. E deja a treia oara cand directiile de siguranta veterinara belgiene descopera, la granita lor, camionete ticsite cu caini nevaccinati, prost hraniti si murdari trimisi de ONG-urile din Romania.

In comuna Glina de langa Bucuresti se afla unul dintre adaposturile ilegale, despre care coordonatorul ASPA Bucuresti sustine ca ar fi sursa dovedita a unor transporturi fara acte spre Belgia, scrie stirileprotv.ro.

Doua ONG-uri au dezvoltat o afacere de 6 milioane de euro pe an, din solicitarile venite din aceasta tara. Nu doar pentru animale de companie, ci si pentru exemplare destinate vivisectiilor – adica experimentelor stiintifico-medicale facute pe animale vii.

Seful Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din Bucuresti sustine ca maidanezii disecati, pentru studierea atenta a aparatelor si sistemelor organismului. Pe cat ar parea de macabru, exista o cerere si o piata neagra… iar unii asa-zisi iubitori de caini din Romania ar fi devenit furnizori recunoscuti, spune Razvan Bancescu.

„Se ocupa in principal cu acest trafic de caini. Primesc bani pentru fiecare caine transportat acolo. Intre 200 si 600 de euro. Unii ajung, intr-adevar, la persoane care au grija de ei si ii iubesc, altii in adaposturi temporare + studii clinice si vivisectie”, spune Bancescu.

Adoptiile internationale pot fi facute doar in baza unei liste de documente obligatorii. Cel mai adesea, vorbim de aprobari ale directiei sanitar-veterinare care impun pasaport, carnet de sanatate si dovezi de vaccinare pentru rabie si jigodie. In cazul transporturilor semnalate de belgieni, actele respective lipseau.

Joi, in Glina, la unul dintre adaposturile de unde se presupune ca sunt trimisi caini pentru vivisectie, am gasit doar un voluntar, dar nici un reprezentant al ONG-ului care se ocupa de caini.  De fapt, in conditii similare – fara hrana si fara apa suficienta pentru un drum care dureaza 2 zile – erau tinuti si cainii din camionetele interceptate de autoritatile sanitar-veterinare belgiene.

Toate exemplarele – cateva zeci – au fost puse imediat in carantina. Reprezentantii unuia dintre ONG-uri sustin insa ca acuzatiile sunt nefondate; pentru cel de-al doilea, numerele de contact de pe site sunt inactive.

Autoritatea Sanitar Veterinara Nationala a anuntat ca nu are informatii legate de importul ilegal de caini vagabonzi din Belgia.

Razvan Bancescu, coordonatorul ASPA a anuntat recent ca au fost capturati 9 caini din zona Obor, din Capitala, dupa ce o femeie a fost gasita decedata in parcul din apropiere, cu urme de muscaturi pe corp. In prezent, ASPA are pe teren 15 echipe si a capturat peste 10.000 de caini, din care 6000 au fost dati spre adoptie, 2000 au fost eutanasiati, iar restul sunt in adaposturi. Bancescu este de parere ca Primaria nu poate fi trasa la raspundere pentru inconstienta oamenilor care au abandonat cainii, deoarece pentru asta a fost stabilita infractiunea abandonului.

Adoptiile sunt verificate la fiecare sector al Capitalei. Persoanele care le-au adoptat au fost inregistrate si si-au asumat responsabilitatrea de a le hrani si a le pazi. Organizatiile neguvernamentale si persoanele fizice care, prin declaratii false sau abandon, nu si-au respectat obligatiile adoptarii de caini fara stapan nu vor mai avea voie sa preia animale din aceasta categorie. Interdictia vizeaza sase organizatii neguvernamentale si 25 de persoane fizice, a precizat coordonatorul Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA). Masura a fost dispusa dupa ce municipalitatea a constatat, in cazul acestora, falsuri in declaratiile legate de cainii adoptati si chiar abandonarea acestora.

 Tot el a precizat ca ASPA monitorizeaza, prin sondaj, adoptiile, atat la ONG-uri, cat si la persoane fizice, iar „falsii adoptatori” sunt reclamati la Parchet. „Falsii adoptatori dau chiar declaratii false in fata procurorului”, a mai spus Razvan Bancescu.

 Razvan Bancescu a mai declarat ca primariile sectoarelor 1 si 2 au refuzat solicitarea de face verificari privind respectarea obligatiilor de catre cei care au adoptat caini fara stapan, desi isi aloca bani pentru gestionarea problemei maidanezilor. Declaratiile lui vin pe fondul anchetei privind decesul unei femei fara adapost al carei cadavru a fost gasit intr-un parc din zona Obor unde se aflau mai multi caini adoptati.

Pe 31 martie se incheie proiectul de capturare al maidanezilor. Pe strazile Bucurestiului vor fi mai putin de 5000 de caini maidanezi.

Cookies