Maidanezii Bucureștiului: câți câini s-au întors pe străzi, în ultimul an

de:
10 iul. 2013
1 Afișari
Maidanezii Bucureștiului: câți câini s-au întors pe străzi, în ultimul an

„În perioada cuprinsă între iulie 2012 şi mai 2013, cei nouă angajaţi ai instituţiei au prins 3.825 de câini. Dintre aceştia, 2.519 au fost întorşi în locurile din care i-am ridicat, după ce, în prealabil au fost sterilizaţi şi vaccinaţi antirabic. Alţi 1.184 de câini au fost adoptaţi, în mare parte de persoane fizice sau ONG-uri”, a declarat miercuri, pentru mediafax.ro, Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Potrivit lui Răzvan Băncescu, numărul animalelor sterilizate în aceeaşi perioadă a fost de 3.305, alte 45 fiind eutanasiate.

De la începutul acestui an şi până în luna mai au fost prinşi 1.792 de câini, fiind sterilizaţi 1.452, iar pe străzi au fost reîntorşi peste 1.100, alte 539 de animale fiind adoptate.

Băncescu a precizat că inspectorii ASPA au dat curs în primul rând cererilor primite de la cetăţeni pentru ridicarea câinilor fără stăpân.

Proiecte ASPA, pentrru capturarea câinilor fără stăpân

Prin proiectul „Grădiniţe şi şcoli fără câini”, înainte de începutul anului şcoar, respectiv în august 2012, au fost trimise 273 de adrese unităţilor de învăţământ prin care reprezentanţii ASPA au solicitat directorilor să informeze dacă sunt câini comunitari în incinta sau în apropiere şcolilor, iar în situaţia în care aceştia considerau prezenţa animalelor un risc la adresa copiilor, să comunice, pentru a se putea interveni.

„În urma adreselor am primit 51 de solicitări, pe care le-am onorat, 146 de câinii fiind capturaţi”, a mai spus coordonatorul de proiect al ASPA, care a menţionat că au fost şi situaţii în care directorii unităţilor de învăţământ s-au opus ridicării câinilor, împotriva normelor de sănătate.

Pirn proiectul „Parcuri fără câini” au fost verificate 13 parcuri cunoscute pentru aglomerare, în fiecare dintre acestea fiind desfăşurate una sau mai multe acţiuni.

În urma acţiunilor au fost capturaţi 287 de câini din parcurile Tineretului (şase acţiuni), Herăstrău (cinci acţiuni), Morarilor (două acţiuni), Moghioroş (şase acţiuni), Crângaşi (două acţiuni), Plumbuita (două acţiuni), Cişmigiu (trei acţiuni), IOR (două acţiuni), Floreasca (trei acţiuni), Circului (trei acţiuni), Sebastian (patru acţiuni), Romniceanu (o acţiune) şi Eroilor (o acţiune).

Un alt proiect aflat în desfăşurare – „Spitale fără câini” – are în vedere capturarea tuturor animalelor fără stăpân din curţile unităţilor medicale, în primul rând ale celor aflate în administrarea Primăriei Capitalei, urmând ca, până în luna iulie, proiectul să fie extins la toate spitalele şi clinicile din Bucureşti.

Astfel, începând din luna mai au fost capturaţi 32 de câini de la Spitalul de Copii „Marie Curie, Spitalul de Boli Cronice „Sfântul Luca”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”, iar în cazul Spitalului Universitar de Urgenţă a fost desfăşurată o acţiune urmare a unei sesizări venite din partea managerului unităţii sanitare.

Persoanele fizice și juridice, instituțiile și ONG-urile care dețin câini pe raza Municipiului București sunt obligați să-i înregistreze la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA); în caz contrar, proprietarii sunt sancţionaţi cu 3.000 de lei

Citește și:

Peste 1200 de câini neînregistrați, găsiți în adăposturi. 300 dintre ei n-au fost hrăniți de 3 zile 

Circa 1.300 de persoane sunt mușcate de câini, lunar, în București, oraș care adăpostește peste 64.000 de mii de câini vagabonzi. B365.ro vă spune ce zone trebuie să evitați ca să nu cădeți pradă mușcăturilor câinilor vagabonzi și de ce vor reprezentanții municipalității să interzică hrănirea câinilor maidanezi, AICI.

 

 

Cookies