Mai vine „gerul Bobotezei” în București? Ce spune directorul ANM

01 ian. 2022
756 Afișari
Mai vine „gerul Bobotezei” în București? Ce spune directorul ANM
Mai vine „gerul Bobotezei” în București? Ce spune directorul ANM. Sursa foto: Unsplash

Vremea din prima zi a anului 2022 a dat peste cap orice previziuni - întreaga Europă se confruntă cu un val de temperaturi mult peste cele obișnuite pentru acestă perioadă din calendar. Acest lucru a fost resimțit și la București, astfel că din ce în ce mai mulți locuitori din Capitală se întreabă dacă vor mai avea parte de „gerul Bobotezei” sau de ninsori serioase în această iarnă.

Bucureștenii au resimțit în prima zi a noului an efectele schimbării climatice, iar ceea ce părea odinioară o anomalie ce se petrece o dată în viață riscă să devină noua normalitate, potrivit climatologilor și meteorologilor.

Astfel, în loc să se bucure de vreme rece și de ninsori consistente în ultimele zile din decembrie și în prima zi din 2022, locuitorii Capitalei au avut parte de vreme considerabil mai caldă decât de obicei și de o lună decembrie ce a primit titlul de „cea mai ploioasă lună din istorie”, potritvit directorului Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Va ninge în următoarele săptămâni în București? Ce susține directorul ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, în București zăpada se va lăsa așteptată. Șansele cele mai mari de ninsoare vor fi înregistrate la munte, la altitudini de peste 1.800 de metri, unde sunt prevăzute și rafale de vânt puternice.

Între timp, la altitudini mai mici de 1.500 de metri, experții ANM se așteaptă la precipitații sub formă de ploaie în cea mai mare parte. De asemenea, în zona de sud-est, implicit și în Capitală, nu vom putea discuta despre tradiționalul „ger al Bobotezei”, deoarece pentru săptămâna 3-7 ianuarie sunt prevăzute temperaturi de peste 3 grade Celsius, însă vor fi zile în care se vor înregistra la amiază chiar și 14-15 grade Celsius.

„Zăpadă în Capitală se va lasă așteptată. Ploi sub formă de burniță, ceață, polei. Temperaturi foarte ridicate, luni se așteaptă 14-15 grade. (…) Anul acesta este posibil sa vorbim de o vreme mai calda in ceea ce priveste traditia sarbatorilor de Boteaza sau Sfantul Ion”, a declarat Elena Mateescu pentru Realitatea.

În Noaptea dintre Ani, bucureștenii au avut parte de o vreme blândă, mercurul din termometre nu a scăzut în sub zero grade în Capitală, dar nici în majoritatea regiunilor din țară.

Citiți și: Cum este vremea în București, în prima zi a anului. Prognoza METEO pentru 1 și 2 ianuarie 2022

Cookies