Probabil că dl. Iohannis era la Palatul Cotroceni când CCR a luat decizia fără precedent de anulare a alegerilor prezidențiale 2024. A fost unanimitate de voturi și e o hotărâre care vine după o ședință de urgență a judecătorilor Curții Constituționale.
iar decizia CCR anulează procesul electoral prezidențiale în integralitatea sa, ceea ce presupune că va fi reluat cu totul, de la strângere de semnături, depunere de candidaturi, eventuale contestații, campanie electorală.
Reluarea alegerilor prezidențiale, după decizia CCR de anulare, este un proces care durează, în mod obiectiv, mai mult decât timpul care i-a rămas la Cotroceni lui Klaus Iohannis. Potrivit articolului 83 al Constituției, mandatul președintelui durează fix 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.
ARTICOLUL 83
(1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
(2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.
(3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.
Cum acesta este cel de al doilea mandat de președinte al lui Iohannis, deci este și ultimul, și cum a depus jurământul pe 21 decembrie 2019, înseamnă că ar trebui să plece de la Cotroceni peste vreo două săptămâni. Dar, după cum spune Constituția, „mandatul pote fi prelungit „prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă”.
Cum nu e vorba de caz de război ori de catastrofă, ar putea fi luat în calcul scenariul prelungirii mandatului prin lege organică, dar aici vine altă întrebare: cine face asta, actualul Parlament sau nou alesul Parlament?
Desigur, mai este și varianta președintelui interminar, care poate fi, în ordine, președintele Senatului ori președintele Camerei Deputaților.
O spune tot Constituția, la articolul 98
ARTICOLUL 98
(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.
Desigur, întrebarea revine: președintelui cărui Senat, cel actual sau cel nou ales? Valabil și pentru Cameră…
Ce e sigur e că Administrația Prezidențială a anunțat că Iohannis va face astă-seară, la ora 19:00, o declarație de presă, după ce CCR a decis anularea alegerilor.
Și, în toată această remarcabilă devălmășie, ne-am adus aminte mema care s-a viralizat după ce s-a iscat situația cu dl. Georgescu, independentul candidat care a venit din aparent neant direct pe locul 1 al primului tur al prezidențialelor. Și, dată fiind evoluția crizei electoralo-politico-sociale, umorul foarte reușit de atunci capătă noi aspecte.”