Mai țineți minte când mergeam la cinema pe Magheru sau la Ștrandul de pe Lacul Tei cu banii de pe sticle și borcane? SGR – sistemul garanție-returnare se întoarce

16 oct. 2023
394 Afișari
Mai țineți minte când mergeam la cinema pe Magheru sau la Ștrandul de pe Lacul Tei cu banii de pe sticle și borcane? SGR - sistemul garanție-returnare se întoarce
Mai țineți minte când mergeam la cinema pe Magheru sau la Ștrandul de pe Lacul Tei cu banii de pe sticle și borcane? SGR - sistemul garanție-returnare se întoarce | Foto simbol; sursa: Unsplash

Există o generație pentru care “Cei Trei R” sau “RRR” înseamnă altceva decât în ziua de azi, dar ideea este, în principiu, aceeași.

În comunism, “Cei trei R” veneau de la Recuperare, Recondiționare și Refolosire.

În ziua de azi, “Cei trei R” vin de la Reducere, Reciclare și Reutilizilizare.

O sinonimie aproape perfectă.

„Cei 3 R” de-atunci și de-acum – sistemul „garanție-returnare” (SGR)

În viața de zi cu zi de pe vremuri, lucrurile se traduceau astfel: aproape orice copil pândea golirea sticlelor (de sticlă) din casă, pe care mai apoi le spăla și le ducea la orice alimentara să le vândă și să facă astfel rost de bani de film, de ștrand sau de un suc cu prietenii. Sticla de lapte era Regina Sticlelor, era de 1 litru și luai 2 lei 50 pe ea. Mai erau cele de 0,5 l, de regulă de ulei și bere, dar nici borcanele nu erau de neglijat.

Sistemul era simplu; voiai lapte, te duceai cu sticla “la schimb”; dacă n-aveai, o plăteai. E și motivul pentru care oamenii le spălau și le păstrau frumos în casă (până când dădeau copiii iama în ele, să facă rost de bani de suc, de mers la cinema pe Magheru sau la Ștrandul de pe Lacul Tei)

Aceste ambalaje aveau, astfel, valoare în sine. “Sticle goaleee cumpărăăm!” auzeai deseori printre blocuri.

Fast forward în toamna lui 2023, când  acest sistem de garanție-returnare se întoarce în viețile noastre. 

După zeci de ani de pauză, reintroducerea va fi una de impact atât pentru consumatorii de băuturi de orice fel “la sticlă/recipient”, cât și pentru vânzători.

Sistemul presupune un lucru simplu, prezent deja în multe țări ale lumii: majoritatea băuturilor cu ambalaj din sticlă, plastic sau metal vor fi vândute cu o garanție de 50 de bani pe recipient, pe care cumpărătorii o pot recupera când returnează ambalajul la un centru de colectare.

Ziua în care noul sistem garanție-returnare (SGR) va deveni funcțional este 30 noiembrie 2023. 

Citește, pe panorama.ro, de unde vom putea recupera banii pe recipientele golite.

 

Cookies