Mai puține burse pentru elevi. Pragul de acordare a acestora a fost modificat | Asociațiile de elevi amenință cu proteste

05 ian. 2022
281 Afișari
Mai puține burse pentru elevi. Pragul de acordare a acestora a fost modificat | Asociațiile de elevi amenință cu proteste
Mai puține burse pentru elevi. Pragul de acordare a acestora a fost modificat | Asociațiile de elevi amenință cu proteste

Doar elevii care au medii peste 9,50 vor primii burse de merit, față de media 8,50, cum este în prezent. Condițiile de acordare a burselor școlare au fost modificate printr-un ordin al ministrului Educației, publicat marți seară (4 ianuarie 2022) în Monitorul Oficial.

Mai puține burse pentru elevi. Pragul de acordare a acestora a fost modificat | Asociațiile de elevi amenință cu proteste, dar și cu atacarea deciziei în instanță.

Mai puține burse pentru elevi

Aflate în vigoare din anul 2011, condițiile de acordare pentru bursele școlare au fost modificate prin intermediul unui ordin al ministrului Educației, care a fost publicat marți seară în Monitorul Oficial.

Modificările cele mai importante pentru acordarea burselor școlare sunt:

  • Doar elevii cu medii peste 9,50 vor primi bursele de merit, față de 8,50, cum este acum.
  • Elevii care au medii între 7,50 și 9,50 vor primi burse de studiu, față de 7,00 – 8,50, cum este acum.

Noile condiții de acordare a burselor vor intra în vigoare în semestrul al doilea.

Asociațiile de elevi amenință cu proteste

Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Vâlcene a Elevilor și Asociației Elevilor din București și Ilfov declară că joi, 6 ianuarie 2022, începând cu ora 10:00, vor protesta în fața Ministerului Educației față de:

  • modificarea criteriilor de acordare a burselor,
  • tăierea burselor a peste 700.000 de elevi,
  • pentru a solicita mărirea costului standard per elev, potrivit EduPedu.ro.

De asemenea, miercuri, mai multe asociații de elevi din țară au anunțat că vor ataca în instanță ordinul ministrului Educației, cel prin care se modifică pragul mediei privind acordarea burselor de merit, de la media de 8,50 la media de 9,50.

„730.000 de elevi din România rămân fără burse”, transmite Asociaţia Elevilor Constanţa prin intermediul unui comunicat.

Asociațiile elevilor acuză ordinul publicat în Monitorul Oficial și declară că acesta a fost publicat peste noapte, doar din pix, fără să existe o dezbatere publică asupra proiectului. Astfel, a fost încălcat principiul transparenței decizionale și spun că vor ataca în instanță decizia.

De asemenea, modificarea pragului mediei pentru acordarea burselor de merit de la media de 8,50 la media de 9,50 este condamnată și de Consiliul Naţional al Elevilor. Ordinul este numit „masacru al burselor școlare” de către Consiliul Național al Elevilor, conform sursei citate.

Cookies