Mai putem merge la restaurante în București? În ce condiții? Când intră în vigoare noile restricții în Capitală

30 sept. 2021
855 afișări
Mai putem merge la restaurante în București? În ce condiții? Când intră în vigoare noile restricții în Capitală
Mai putem merge la restaurante în București? În ce condiții? Când intră în vigoare noile restricții 

Bucureștiul a depășit deja rata de infectare de 6 la mia de locuitori și toată lumea așteaptă implementarea noilor restricții. O intrebare care se află pe limba tuturor este dacă mai putem merge la restaurante în București. Florin Cîțu promite că nu se vor închide, indiferent de rata de incidență, însă există o serie de reguli care trebuie luate în calcul. Vezi mai jos când intră în vigoare noile restricții în Capitală.

Orașul București a atinsi miercuri rata de infectare de 6 la mie de locuitori și acum ar trebui să intre în vigoare noi restricții. Totuși, până la acest moment nu au intrat în vigoare noile prevederi. Mai mult, legea ar urma să fie schimbată, în contextul în care după rata de infectare de 6 atât restaurantele, cât și școlile, ar trebui să fie închise. Premierul Cîțu spune însă că vor fi schimbate măsurile în perioada imediat următoare pentru a păstra deschise unitățile de învățământ și restaurantele.

Ce se întâmplă cu restaurantele din București după atingerea noului prag de infectare

Autoritățile au transmis recent că vor modifica hotărârea care prevedea închiderea activităților economice după ora 18:00, din momentul în care incidența depășeste pragul de la 6 cazuri la mie. Capitala a atins joi rata de infectare de 6.64 la mia de locuitori, însă până la această oră nu au fost luate măsuri suplimentare.

Premierul a declarat însă miercuri că vrea să permită menținerea deschisă a restaurantelor pentru persoanele vaccinate. Momentan sunt în discuție două variante, una de a permite accesul doar persoanelor vaccinate și alta de a permite accesul tuturor persoanelor care dețin un certificat verde.

„Am cerut domnului Arafat să modifice hotărârea CNSU prin care să permită activităților economice, în special în HoReCa, să rămână deschise dacă sunt vaccinați cei din personal și doar pentru persoanele vaccinate indiferent de rata de infectare.

Persoanele vaccinate pot merge la restaurant dacă și cei de acolo sunt vaccinați. Nu trebuie să îi penalizăm pe cei vaccinați, este un principiu de la care nu vreau să mă dau deoparte”, a transmis Florin Cîțu.

Mai mult, premierul a dat de înțeles că există posibilitatea ca măsura să fie extinsă și pentru concerte și alte evenimente culturale, însă decizia va fi luată de CNSU.

Ce reguli sunt în prezent în vigoare dacă rata de infectare trece de 6 la mie

Conform regulilor aflate în prezent în vigoare, dacă incidența depășește 6 la mie într-o localitate, activitățile economice se închid la ora 18 în zile de vineri, sâmbătă și duminică. De asemenea, intră în vigoare carantina de noapte în weekend, accesul fiind restricționat de la ora 20 până la ora 5, pentru persoanele nevaccinate. Reprezentanții HoReCa cer renunțarea la măsura care condiționează închiderea restaurantelor în funcție de rata de incidență a cazurilor.

„Pe baza certificatului verde, să se poată intra la restaurante, cafenele, baruri și evenimente, fără să existe vreo corelare cu rata de incidență. Deconectați acest domeniu de rata incidență. Pe lângă faptul că, în continuare, nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură între funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, avem, iată, acum un filtru decisiv, certificatul digital”, solicită reprezentanții HoReCa.

De asemenea, școlile intră în sistem online dacă rata de infectare trece de 6 la mie.

Când intră în vigoare noile restricții în București

Ieri, Prefectura Capitalei spunea că deocamdată nu se întâmplă nimic în București în privința restricțiilor, cel puțin până nu va fi convocat Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) în ședință pentru stabilirea noilor măsuri. Totuși, acesta ar trebui convocat în maximum 48 de ore din momentul în care pragul a fost depășit pentru a dispune noile restricții care care se impun, astfel că mâine cel târziu ar trebui să aflăm noile măsuri luate pentru Capitală.

„Imediat cum am ajuns la această incidență, deocamdată nu se întâmplă nimic pentru că DSP va trebui să vină în 24 de ore cu o analiză și cu propuneri, iar în maximum 48 de ore Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență va trebui să se convoace și să constate această incidență, și evident să pună în aplicare, să dispună măsurile care se impun, evident în baza analizei propuse de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București”, a transmis Mariana Țipișcă, purtător de cuvânt al Prefecturii Capitalei.

Cookies