ȘTIRI

Se schimbă conducerea la RATB și RADET. PDL acuză USL că și-a subordonat politic regiile

După hotărârea Consiliului General din cadrul şedinţei de marţi, decizia finală în prinvinţa demiterii directorilor celor două instituţii va fi luată de noua componenţă a Consiliilor de Administraţie, care se va întruni în zilele următoare. Tot Consiliul de Administraţie va numi noii directori generali, în cazul în care acest lucru se impune. 

Viceprimarul Nicolăescu Marcel Octavian a declarat că se urmăreşte reorganizarea şi transformarea RADET în societate comercială, ca și fuziunea acesteia cu Elcen, în scopul eficientizării activităţii Regiei. 

Din Consiliul de Administraţie al RATB au fost revocaţi, alături de Viorel Popescu şi Stancu Statir, Ciuhudean Nicoleta şi Vlad Gabriel.

Din Consiliul de Administraţie al RADET au fost revocaţi Bogdan Becheanu, Stelică Constantin, Albani Laura şi Zaharia Zlota Dragoş.

De asemenea, numărul de membrii ai Consiliilor de Administraţie al celor două instituţii a fost redus, de la 9 la 5 membri, câte doi din PSD şi PD-L şi încă unul numit de Ministerul de Finanţe.

După exprimararea propunerilor consilierilor generali pentru schimbarea membrilor Consiilor de Administrare, consilierii PD-L au părăsit sala de şedinţă, supărați că USL „își subordonează politic instituțiile”, cu toate că și majoritatea PDL anterioară din Consiliul General numise directori PDL, la vremea ei. 

Suspendarea membrilor Consiliului de Administraţie ai RATB şi RADET a fost propusă de Bogdan Cristian Georgescu, membru PSD şi Cornel Pieptea, membru PNL. Motivul invocat de cei doi pentru suspendare este „eficientizarea activităţii şi creşterea calităţii serviciului public” prestat de cele două autorităţi. Întâmplător, actualii membri din Consiliile de Administrație au fost numiți de PDL, în vremea când democrat-liberalii dețineau majoritatea în Consiliul General. Acum, majoritatea este deținută de USL.

Suspendarea are loc în contextul în care şi Primarul General, Sorin Oprescu şi-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de modul în care sunt administrate cele două autorităţi şi chiar a adus în discuţie privatizarea acestora

În luna noiembrie a anului trecut, pe vremea când PDL avea majoritate în Consiliul General, directorul RATB Adrian Criţ a fost revocat din funcţie, fiind acuzat de un management defectuos al Regiei. În locul său a fost preluat de către Viorel Popescu, “un inginer propus de o organizaţie locală a PDL”. Mutarea a fost pregătită din timp de consilierii locali ai Partidului Democrat-Liberal şi atacată în instanţă de Sorin Oprescu, susţinător al lui Criţ.

Pentru numirea altor membri în Consiliile de Administraţie a Regiilor Autonome din Bucureşti, aceiaşi doi membri ai Consiliul General, Georgescu şi Pieptea, propun înfinţarea unei Comisii formată din şase membri, specialişti în recrutarea resurselor umane. Membrii Comisiei desemnaţi de Consiliul General în şedinţa de marţi sunt: Anda Hugel, Andrei Benghea Mălăeş, Eugen Mihalache, Nicuşor Mincă. 

Această comisie s-ar implica, de asemenea, în evaluarea şi numirea membrilor în Consiliile de Administraţie ale la societaţilor comerciale la care municipalitatea este actionar unic, majoritar sau la care deţine controlul.  


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button