Mai mulți marinari români au fost răpiți în vestul Africii. UPDATE MAE: Nu au fost români răpiți la bordul navei din Golful Guineea

12 mart. 2021
134 afișări
Mai mulți marinari români au fost răpiți în vestul Africii. UPDATE MAE: Nu au fost români răpiți la bordul navei din Golful Guineea

Mai mulți marinari români au fost răpiți în vestul Africii, joi, MAE convocând Celula de Criză în urma acestui incident.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri seara, că nu au existat români la bordul navei „Davide B”, care a fost implicată într-un atac din partea unor pirați în largul coastelor statului Benin, în Golful Guineea.

 

„În continuarea Precizărilor de presă emise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în cursul zilei de astăzi cu privire la incidentul produs la data de 11 martie 2021, în largul coastelor statului Benin, în care a fost implicată nava „Davide B”, MAE face următoarele precizări:

Celula de Criză interinstituțională, convocată de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, a efectuat în regim de urgență o serie de demersuri complexe pe mai multe canale specifice, inclusiv diplomatice, pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor potențial implicate și întreprinderea acțiunilor necesare în astfel de cazuri. Conform datelor și informațiilor obținute, MAE precizează că la bordul navei menționate nu s-au aflat cetățeni români. Prin urmare, nu au existat cetățeni români victime ale unei acțiuni de răpire de persoane”, arată comunicatul.

Mai mulți marinari români au fost răpiți. Un vas cu navigatori români a fost răpit în largul coastelor statului Benin, Golful Guineea.

Presa internațională a transmis că răpirea vasului cu navigatori români a avut loc joi în largul coastelor statului Benin, fiind implicată nava „Davide B”, scrie Digi24.

În acest context, la Ministerul Afacerilor Externe a fost deja convocată Celula de criză interinstituțională pentru a se începe demersurilor necesare „pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri.

Adrian Mihălcioiu, de la Sindicatul Navigatorilor, a declarat că zona în care au fost răpiți navigatorii este extrem de periculoasă.

„Golful Guineea a devenit în ultima perioadă de timp un loc foarte periculos pentru navigație pentru că acolo se întâmplă foarte multe atacuri împotriva navelor comerciale de către formațiuni înarmate, bande de pirați, acești teroriști ai mărilor, care nu de puține ori atacă și nu pleacă cu mâna goală de la navă, tot timpul găsesc navigatori pe care îi iau ostatici și apoi cer răscupărare. Se întâmplă și lucruri grave cu navigatorii care sunt în mâinile piraților. Am avut navigatori careau decedat până când să fie eliberați”, a spus Mihălcioiu.

Ministerul Afacerilor Externe a  convocat Celula de Criză interinstituțională:

„Cu privire la informațiile de astăzi din mass-media internaționale privind un incident produs la data de 11 martie 2021, în largul coastelor statului Benin, în care a fost implicată nava „Davide B” și care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, în contextul în care în componența echipajului sunt și cetățeni români, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată Celula de criză interinstituțională în vederea inițierii demersurilor necesare pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri”.

Cookies