Ce ziceți dacă, în curând, veți face duș cu apă caldă încălzită de razele soarelui, în București? Nu-i vreun plan SF, ci doar o investiție pe care vrea să o facă Termoenergetica. Principalul furnizor de apă caldă și încălzire în sistem centralizat din Capitală vrea să monteze panouri solare pe punctele termice.
CMTEB a lansat licitația la începutul anului. Sunt vizate două puncte termice din cartierul Colentina.
La data de 3 ianuarie 2025, Termoenergetica a lansat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) licitația. Astfel, din anunț aflăm că două puncte termice din Colentina vor fi echipate cu panouri solare, iar bucureștenii de aici vor beneficia de „agent termic solar”.
Mai exact, panourile solare vor fi montate în punctul termic Ramuri Tei și punctul termic 2 Fundeni din Sectorul 2.
Contractul pentru proiectare și execuție are un termen de 12 luni.
Servicii de proiectare și execuție lucrări pentru montarea de panouri solare în punctele termice Ramuri Tei și 2 Fundeni, sector 2, Bucuresti, prin atribuirea unui contract sectorial de proiectare și execuție lucrări cu o durată de 12 luni, potrivit Economica.net.
Contractul are o valoare de 6,37 milioane de lei, iar companiile interesate pot depune ofertele până la data de 17 februarie.
Din caietul de sarcini aflăm că Termoenergetica București vrea să monteze, pe fiecare punct termic, câte un sistem de panouri solare cu putere instalată de cel puțin 50 kW.
Sistemul de panouri solare va fi conectat la sursa convențională de energie din punctul termic. Astfel, bucureștenii care locuiesc în blocurile deservite de respectivele puncte termice vor beneficia și de „agent termic solar”, iar acesta ar putea fi livrat inclusiv iarna.
Se va lua în considerare ca instalația de panouri solare să fie funcțională și pe perioada de iarnă (circuitul de schimb termic între panou și boiler va conține agent termic pe bază de glicol).
Reprezentanții CMTEB au mai spus că acest proiect urmează strategia națională a României, care și-a asumat să folosească mai multă energie regenerabilă pentru încălzire și răcire, iar ponderea ar trebui să ajungă la peste 40% din consm, în anul 2030.