SMART CITY

Mai multe ONG-uri cer modalităţi accesibile studenţilor să reclame fapte de hărţuire sexuală

Într-o scrisoare deschisă către universităţi şi Ministerul Educaţiei, ONG-urile cer de asemenea sancţiuni pentru cadrele didactice vinovate de hărţuire sexuală asupra studentelor sau asupra altor angajate, scrie Mediafax. 

Totodată, organizaţiile semnatare solicită tuturor universităţilor demararea unor campanii de informare cu privire la hărţuirea sexuală în universităţi, considerând că „o astfel de campanie ar constitui un gest minimal de recunoaştere a responsabilităţii faţă de femeile care studiază sau lucrează în instituţii de învăţământ superior”.

„În urma cazului Dumitru Păduraru, cadru didactic la UMF Iaşi, arestat pentru luare de mită, santaj şi tentativă de viol, semnalăm că în universităţi hărţuirea sexuală e parte din experienţa universitară a multor generaţii de studente. Credem că a trecut momentul în care breasla universitară mai poate clama ignoranţă faţă de abuzurile pe care le găzduieşte inclusiv toleranţă faţă de abuzuri de natură sexuală. Pentru a putea identifica cu uşurinţă situaţia de hărţuire sexuală menţionăm că astfel de acte includ: comportamente ca mângâieri, îmbrăţişări, atingeri ale corpului, atingeri într-o manieră sexuală, comentarii nedorite despre viaţa privată sau sexuală a persoanei; propuneri şi avansuri sexuale; trimiterea de mesaje, sms-uri, e-mailuri pornografice şi/sau ameninţătoare; ameninţări, constrângeri, abuz de autoritate prin condiţionarea obţinerii unor beneficii în plan profesional de acceptare a comportamentelor de hărţuire. Hărţuirea sexuală în universităţi se bazează pe diferenţa de putere şi credibilitate ce există între studenţi/studente şi cadre didactice, acestea din urmă fiind protejate de statutul profesional, cât şi de inerţia comisiilor disciplinare”, spun ONG-urile.

Acestea mai arată că „universităţile româneşti nu tratează hărţuirea sexuală cu atenţia şi proptitudinea necesară, fapt dovedit şi din faptul că astfel de comportamente nu sunt explicit prevăzute în codurile de etică ale universităţilor”.

„Fără lipsa de repercusiuni asupra unor cadre didactice cu un comportament penal, universităţile nu sunt nici instituţii credibile şi nici respectate. E momentul ca universităţile să acţioneze cu responsabilitate şi să ia măsuri împotriva celor vinovaţi de acte de corupţie, de abuzuri şi şantaje asupra studenţilor şi de agresiuni sexuale asupra femeilor din universităţi”, mai spun organizaţiile.

Totodată, studentele sunt încurajate ca „în cazul în care se confruntă cu o situaţie de hărţuire să nu se lase intimidate de ameninţările cadrelor didactice şi să reclame de urgenţă faptele către organele de poliţie sau să apeleze la sprijinul organizaţiilor neguvernamentale pentru drepturile femeilor (parte din ele coalizate in Reţeaua Rupem Tăcerea despre Violenţa Sexuală)”.

„ONG-urile pentru drepturile femeilor vă pot asculta fără a vă judeca şi desconsidera şi vă pot oferi gratuit informare, îndrumare în demersurile legale, consiliere psihologică şi în anumite condiţii chiar asistenţă juridică. Dacă aveţi nevoie de un sfat rapid, asociaţia A.L.E.G. are un serviciu de consiliere online in condiţii de confidenţialitate accesabil la următorul link: http://aleg-romania.eu/consiliere/. Mai multe detalii despre violenta sexuală, inclusive despre hărţuirea sexuală la locul de muncă găsiţi pe www.violentaimpotrivafemeilor.ro”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Apelul este semnat de Asociaţia Transcena, Institutul Est European de Sănătatea Reproducerii, Asociaţia Front, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociaţia E-romnja, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Filia, Asociaţia AFIV- Artemis, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen ( A.L.E.G.), Asociaţia ACTEDO, Asociaţia Quantic şi Asociaţia Pas Alternativ, membre ale reţelei informale „Rupem tăcerea despre violenţa sexuală”.

Profesorul Gheorghe Păduraru de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi a fost arestat pentru luare de mită, tentativă de viol şi şantaj, după ce a încercat să întreţină relaţii sexuale cu o studentă la Facultatea de Farmacie, ameninţând-o în mai multe rânduri că nu va putea promova examenul de anatomie pe care urma să-l susţină cu el.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button