Mai multe instituții de cultură, printre care și teatrul Nottara vor fi suferi lucrări de consolidare în caz de cutremur

24 apr. 2021
115 Afișari
Mai multe instituții de cultură, printre care și teatrul Nottara vor fi suferi lucrări de consolidare în caz de cutremur

Directorul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Edmond Niculuşcă, a anunțat în cursul zilei de joi că mai multe cinematografe și instituții teatrale, printre care și Teatrul Nottara vor fi „preluate” de instituție pentru lucrări de intervenție necesare din cauza riscului seismic pe care îl prezintă aceste clădiri.

Niculușcă susține că documentația este „destul de aproape” de a trece de Consiliul General al Municipiului București, potrivit Agerpres.

E „firesc” ca toate teatrele care au nevoie de reparații să fie consolidate prin AMCCR, spune Niculușcă

„Ceea ce ne dorim la Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic e să preluăm tot ce înseamnă subiectul consolidărilor în administraţia noastră şi să nu mai existe această împărţire între mai multe servicii, direcţii din primărie şi administraţie. În principiu veţi intra pe Ordonanţa 20 (Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente – n.r.)”, i-a transmis Edmond Niculuşcă directoarei Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş.

Directorul AMCCR consideră că este „firesc” ca teatrul Nottara și celelalte teatre care au nevoie de consolidare să fie preluate și gestionate de AMCCR.

Primăria Municipiului București a organizat joi o dezbatere a Programului Municipal de Restaurare (PMR), program destinat imobilelor monumente istorice, dar și imobilelor aflate în ansambluri de arhitectură și zone construite aflate în arii de protejare de pe teritoriul Capitalei.

Ce presupune Programul Municipal de Restaurare? Ce clădiri se încadrează în acest proiect?

Programul Municipal de Restaurare, lansat în dezbatere publică la începutul lunii aprilie, are ca scop inventarierea, consolidarea, restaurarea, conservarea și valorificarea imobilelor monumente istorice sau a imobilelor aflat în ansambluri de arhitectură și/sau zone construite protejate și se va bucura de finanțare de la bugetul local și alte surse precum bugetul structurii de specialitate a Municipiului Bucureşti, Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, şi a Normelor Metodologice aferente.

Potrivit Normelor metodologice pentru derularea Programului Municipal de Restaurare cuprinse în proiect, pot fi incluse ca eligibile în Programul Municipal de Restaurare următoarele categorii de imobile de pe teritoriul municipiului Bucureşti care beneficiază de regimul juridic de protecţie de monument istoric: imobile aflate în proprietate publică sau privată a statului sau unităţii sau subunităţilor administrativ teritoriale, a instituţiilor sau a serviciilor publice de subordonare centrală sau locală, a persoanelor juridice de drept public; imobile aflate în proprietatea cultelor religioase recunoscute de lege; imobile (construcţii, inclusiv faţade şi terenuri) aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat.

Nu pot fi incluse în PMR şi sunt considerate neeligibile: imobile al căror drept de proprietate nu este înscris în Cartea funciară, cele aflate sub sechestru asigurător sau ipotecate; imobile aflate în litigiu privitor la dreptul de proprietate.

Care este termenul limită pentru trimiterea propunerilor de clădiri ce necesită lucrări de consolidare?

Potrivit autorităților, toate propunerile și sugestiile trebuie să fie transmise în scris până la data de 27 aprilie, urmând ca lista transmisă să fie analizată și Primăria Muncipiului București să îmbogățească lista clădirilor din Programul Municipal de Restaurare.

Cookies