ATENTATE TERORISTE la Bruxelles. Bilanţ provizoriu: Cel puţin 34 de morţi şi 230 de răniţi UPDATE

de:
22 mart. 2016
0 afișări
ATENTATE TERORISTE la Bruxelles. Bilanţ provizoriu: Cel puţin 34 de morţi şi 230 de răniţi UPDATE

UPDATE 23.55 „JE SUIS BRUXELLES”. Locuitorii din capitala belgiană aduc un omagiu victimelor atentatelor.

Monumente din marile oraşe europene au fost iluminate în culorile drapelului Belgiei:

 #Berlin, #Lyon, #Paris, #Rome light up in tribute to #Brussels https://t.co/1KhePFMTlU pic.twitter.com/UB0h1CosFF

UPDATE  22.15 Atacatorii au transportat bombele in valize, scrie presa belgiană

UPDATE 21.20 Poliția olandeză anunță că a arestat trei suspecţi marţi seara în gara din Amsterdam.

Polițiști olandezi au tras un foc de avertizare în timpul arestării a trei suspecți marți seară la gara centrală din Amsterdam, a anunțat un oficial al poliției pe Twitter. O purtătoare de cuvânt a poliției a refuzat să ofere detalii suplimentare. Nimeni nu a fost rănit în timpul arestărilor.

Un martor a declarat unui reporter de la Reuters la fața locului că a auzit împușcătura și a văzut un suspect fugind. Zona din jurul gării a fost izolată și prezența poliției era puternică.

Am văzut un tip care fugea și o mulțime de polițiști în urmărirea lui„, a spus Armen Zadoorian.

UPDATE 21.20 Conform ultimului bilanţ, publicat in presa belgiană, 34 de persoane au murit în atentatele de pe aeroportul din Bruxelles şi în explozia de la metrou:

 aeroportul din Bruxelles: 14 morţi şi 106 de răniţi (două explozii; o a treia bombă care nu a explodat a fost dezamorsată)

– staţia de metrou Maelbeek :  20 de morţi şi în jur de 130 de răniţi.

UPDATE 21:15 Unul dintre teroriştii de pe aeroportul din Bruxelles a fost văzut fugind de la locul atentatelor şi îndepărtându-se de aeroport, a anunţat Procurorul General al Belgiei şi un oficial guvernamental, scrie news.ro.

„O fotografie cu trei bărbaţi suspecţi a fost făcută la Zaventem. Doi dintre ei par să fi comis atacuri sinucigaşe. Al treilea, îmbrăcat într-o jachetă de culoare deschisă şi cu o pălărie, este căutat„, a declarat procurorul federal Frederic Van Leeuw, într-o conferinţă de presă. Un oficial guvernamental a precizat ulterior că al treilea suspect a fost văzut fugind din aeroport.

UPDATE 20.10 Un ultim bilanţ oficial:  aeroportul din Bruxelles: 10 morţi şi 100 de răniţi; staţia de metrou Maelbeek :  20 de morţi şi în jur de 130 de răniţi.

UPDATE 19:45 – Poliţia belgiană a emis un mandat de căutare pentru un presupus terorist suspectat de implicare în atacurile de pe aeroportul din Bruxelles.

Poliția cere ajutorul populației pentru identificarea unui presupus atentator de pe aeroport. Bărbatul este îmbrăcat cu o geaacă deschisă la culoare şi are o pălărie pe cap. 

 

UPDATE 19.30 A treia bombă descoperită la aeroportul din Bruxelles a fost detonată de genişti în incinta aeroportului Zaventem din Bruxelles a fost detonată controlat de către genişti, după ce alte două bombe au explodat simultan în terminalul de plecări. Televiziunea belgiană VRT a susţinut în urmă cu câteva ore că anchetatorii au găsit o centură cu explozibili rămasă nedetonată în incita aeroportului din Bruxelles, iar informaţia a fost confirmată ulterior de către autorităţi.

UPDATE 19.00 Regele belgienilor, Philippe, se va adresa populației printr-un discurs transmis de posturile naționale, începând de la ora locală 19.00 (18.00 GMT), a anunțat Palatul regal, printr-un comunicat. În istoria recentă a țării, singurul suveran care s-a mai adresat belgienilor, cu excepția tradiționalelor discursuri de 21 iulie și de Anul Nou, a fost Albert al II-lea, când, în martie 2013, și-a anunțat abdicarea.

UPDATE 18.45 O echipă de deminare a procedat la începutul după-amiezii la detonarea controlată a unui obiect suspect găsit în terminalul de plecări al aeroportului Zaventem. În ce privește bombele utilizate de teroriști pe aeroport, acestea au conținut cuie, a declarat pentru postul VTM managerul spitalului universitar Gasthuisberg din Louvain, Marc Decramer. Majoritatea răniților internați în acest spital prezentau fracturi, arsuri și tăieturi grave cauzate de obiecte metalice. La spitalul Gasthuisberg sunt îngrijiți în prezent 13 răniți, dintre care cinci aflați în stare gravă.

UPDATE 18.25 Letonia și-a închis temporar reprezentanța pe lângă Uniunea Europeană, ca urmare a atacurilor teroriste de la Bruxelles, a anunțat marți după-amiază ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics.

UPDATE 18.05 Conform unui ultim bilanţ, prezentat de presa belgiană, la aeroportul din Bruxelles au murit cel puţin 10  persoane, iar alte 100 au fost rănite, în timp ce la metrou, s-au înregistrat cel puţin 20 de morţi şi aproape 130 de răniţi.  Numărul victimelor nu este încă definitiv.

UPDATE 18.01 Aeroportul din Bruxelles va fi închis miercuri. Peste 24.000 de pasageri sunt obligaţi să rămână în ţară.

UPDATE 18.00 MAE precizează că o echipă consulară mobilă din cadrul Celulei de Criza a MAE se va deplasa de la Bucureşti la Bruxelles, miercuri, 23.03.2016, pentru a sprijinii activitatea zilnică a secţiei consulare a Ambasadei României la Bruxelles, al cărei personal este implicat în totalitate în acest moment în gestionarea situaţiei generate de incidentele produse în cursul zilei de marţi.

Potrivit MAE, echipa consulară mobilă a misiunii diplomatice române de la Haga, care s-a deplasat la Amsterdam pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe cursa Tarom Bucureşti-Bruxelles, a preluat pasagerii care şi-au exprimat dorința de a reveni în Romania iar, cu sprijinul reprezentantului Tarom de la Bruxelles, au fost îndeplinite toate formalităţile de îmbarcare pentru o cursă Tarom care va pleca astăzi de la Amsterdam către București. Reprezentantul Ambasadei României la Haga va rămâne cu grupul de cetăţeni români la aeroport până la îmbarcarea efectivă a acestora.

UPDATE 17.40 Organizatia jihadista Statul Islamic a revendicat atentatele teroriste de marti de la aeroportul din Bruxelles si o statie de metrou, anunta The Telegraph, citand o agentie de presa apropiata de ISIS. „Luptatorii Statului Islamic au executat o serie de atacuri cu centuri si dispozitive explozive, marti, lovind un aeroport si o statie de metrou centrala din centrul capitalei belgiene Bruxelles”, a scris agentia AMAQ.

UPDATE 17.13 Presa belgiana a difuzat imagini cu suspectii atentatului de la aeroportul din Bruxelles, captate de camerele de supraveghere. Potrivit rtbf.be, cei doi bărbaţi îmbrăcați în negru sunt atacatorii sinucigași care s-au aruncat în aer. Persoana îmbrăcată în alb este căutată. Parchetul a confirmat, susţine sursa citată, că în fotografie sunt cei trei suspecţi care au produs atentatul de pe aeroport.

UPDATE 16.55 Autorităţile belgiene au decretat trei zile de doliu naţional.

UPDATE 16.45 Potrivit purtătorului de cuvânt al pompierilor din Bruxelles, 14 persoane au murit în explozia de la staţia de metrou Maelbeek şi alte 14 la aeroportul Zaventem, relatează presa belgiană. Totodată, 70 de oameni au fost răniţi la metrou şi 96 în atentatul de pe aeroport.

UPDATE 15.42 Cel puţin 20 de persoane au murit în explozia de la metrou, a anunţat Yvan Mayeur, citat de presa belgiană. De asemenea, 106 persoane au fost rănite în explozie. 

UPDATE 15.40 Campusul Universităţii din Bruxelles (VUB) este în alertă, din cauza unei ameninţări iminente cu bombă, a scris pe Twitter un student, potrivit căruia autorităţile le-au cerut tuturor să intre în clădiri, scrie news.ro „Consiliul de securitate le cere ferm tuturor celor aflaţi în campusul Etterbeek să intre imediat înăuntru şi să rămână acolo”, a anunţat VUB pe Twitter.

UPDATE 15.25 O centrală nucleară din Belgia, Tihange, din centrul ţării, a fost evacuată, a anunţat postul de televiziune VTM. Anunţul vine după un triplu atentat cu bombă la Bruxelles. Cel puţin 34 de persoane au fost ucise în atacuri.

UPDATE 15.10 Un nou bilanţ, prezentat de presa belgiană: Cel puţin 34 de oameni au fost ucişi în atentatele de la Bruxelles. 20 dintre ei au murit la metrou, iar alţi 14 la aeroport. Numărul răniţilor ar fi ajuns la 170, relatează rbtf.be. Trei centuri cu explozibil, nefolosite, au fost găsite pe aeroportul din Bruxelles. 

Imagini din aeroport, la câteva secunde de la explozii (Le Figaro):

UPDATE 14.45: Bilanț provizoriu anunțat de publicația Le Soir: 26 de morți și 150 de răniți în cele trei explozii dintre care 11 morți și 81 de răniți la aeroport și 15 decedați și 73 de răniți, la metrou, dintre care 10 în stare gravă.

UPDATE 14.41: Societatea de Transport din Bruxelles care administrează și metroul din capitala Belgiei a făcut noi precizări privind explozia de marți. Garnitura de metrou în care a avut loc explozia avea trei vagoane, iar explozia s-a produs în cel de-al doilea. În momentul deflagrației, trenul pleca din stația Maelbeek, iar cel de-al doilea vagon încă nu intrase în tunel astfel că explozia i-a afectat și pe călătorii aflați pe peron.

UPDATE 14:23 : Potrivit publicației Le Soir, mai multe percheziții au loc, marți, în capitala Belgiei.

UPDATE 14.20: Atacurile care au lovit, marți, capitala Belgiei au fost revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic. 

UPDATE 13.45: Un nou bilanț provizoriu anunțat de autoritățile belgiene: 26 de morți (11 pe aeroport și cel puțin 15 la metrou) și 136 de răniți. 

UPDATE 13.35 Au fost descoperite arme în clădirea aeroportului Zaventem, scrie presa belgiană. Evacuarea aeroportului este în curs de desfăşurare. 

CITEŞTE ŞI Răniţii din Colectiv, externaţi din spitalul de la Bruxelles pentru a face loc victimelor atentatelor

UPDATE 13.25 Potrivit ministrului belgian al Sănătăţii, 11 persoane au murit în urma atentatului terorist de pe aeroportul Zaventem, iar alte 81 au fost rănite.  În explozia din staţia  de metrou au murit 15 oameni. Crucea Roşie a deschis un punct de prim ajutor la Hotelul Palace, primele îngrijiri fiind date la Hotel Thon:


UPDATE 13. 15 Ministerul Afacerilor Externe anunță că „o echipa consulară mobilă a misiunii diplomatice române de la Haga s-a deplasat la Amsterdam și acordă asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe cursa Tarom Bucureşti-Bruxelles, care a fost redirecţionată către aeroportul din Amsterdam, unde a aterizat în condiţii de siguranţă.

Totodată, o echipă consulară mobilă din cadrul Celulei de Criza MAE este pregătită să se deplaseze de la Bucureşti la Bruxelles pentru a acorda sprijin, dacă situația o va impune. 

Celula de criza MAE este în legătură permanentă cu reprezentații companiilor aeriene care efectuează zboruri către Bruxelles”. 

UPDATE 13.00 Unul dintre cele două atentate a fost produs de un kamikaze, a precizat premierul belgian.

UPDATE 12.52 În urma atentatelor de marţi, 21 de persoane şi-au pierdut viaţa, a anunţat premierul belgian.

UPDATE 12.50 Potrivit unui nou bilanţ provizoriu, 15 persoane au murit în explozia de la stația de metrou Maelbeek, iar 55 sunt rănite, dintre care 10 sunt în stare critică. 

UPDATE 12.45 Niciun cetăţean român nu s enumără printre victimele atentatelor produse la Bruxelles, marţi dimineaţă, a afirmat premierul Dacian Cioloş.

CITEŞTE ŞI IMAGINI din coșmarul de la Bruxelles, după exploziile de la aeroport și metrou. FOTO&VIDEO

UPDATE 12.03: Potrivit unui bilanț oficial, dat publicității de purtătorul de cuvânt al pompierilor,  în urma exploziilor de la Bruxelles au deceda 21 de persoane, dintre care 11 pe aeroportul Zaventem, iar 10 în urma deflagrației de la stația de metrou Maelbeek.

UPDATE 11.45: Televiziunea flamandă VTM anunță 10 morți și aproximativ 15 răniți în urma exploziei de la metrou. De asemenea, potrivit presei belgiene explozia s-a produs la ora local 9.11 într-un tren de metrou care circula între stațiile Maelbeek și Arts-Loi. 

CITEŞTE ŞI Cum s-a produs EXPLOZIA de la staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles VIDEO 

UPDATE 11.40 Explozia de pe aeroportul din Bruxelles a avut loc în urma unui atentat sinucigaş, anunţă autorităţile de la BruxelleS. Bilanţul provizoriu este de 13 morţi şi 35 de răniţi. 

CITEŞTE ŞI  Cioloş, după atentatele de la Bruxelles: „În România lucrurile sunt sub control. Nu există riscuri” 

UPDATE 11.35 Potrivit autorităţilor, nu există deocamdată un bilanţ oficial în urma exploziilor de la metrou, relatează rtbf.be.

UPDATE 11.30 MAE anunţă că pune la dispoziția cetățenilor români precum şi rudelor acestora, contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854.

MAE, prin Ambasada României în Regatul Belgiei, este în legătură permanentă cu autorităţile locale în vederea obţinerii unor elemente de noutate cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi ca urmare a exploziilor din Bruxelles.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Regatul Belgiei, menţine legătura permanentă atât cu reprezentanţii biroului TAROM din România, cât şi de la Bruxelles. Cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (poate fi descărcată gratuit din „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

UPDATE 11.23: Surse oficiale spun ca prima explozie de la aeroport a fost un atac sinucigas, iar a doua bombă a fost detonată de la distanță.

UPDATE 11.20 : Bilanțul provizoriu a ajuns la 13 morți și 35 de răniți, în cazul exploziilor de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, anunță jurnaliștii de la RBTF, care citează oficiali ai Parchetului federal belgian. 

UPDATE 11.15: Potrivit ultimelor informații, exploziile de la metrou au avut loc la ora 9.01, ora locală, la stațiile Maelbeek și Arts-loi, în inima cartierului european. În acest moment numărul victimelor nu este cunoscut, însă martorii spun că numeroase ambulanțe s-au deplasat spre centrul orașului. Potrivit mărturiilor, mai multe persoane au suferit arsuri, anunță Le Figaro. 

UPDATE 10:58 Presa belgiana anunta 13 morti doar in exploziile de la aeroportul din Bruxelles.

UPDATE 10.38: Potrivit jurnaliștilor de la RTBF, care citează surse medicale, bilanțul provizoriu al exploziilor de pe aeroportul din Bruxelles a ajuns la 10 morți și 30 de răniți. 

UPDATE 10.34: Serviciile de securitate au descoperit mai multe bombe neexplodate pe aeroportul din Bruxelles, în timp ce agenţia Belga scrie că au fost trase mai multe focuri de armă şi că mai multe persoane au strigat în arabă înainte de deflagraţii.

Toate zborurile către şi dinspre aeroport au fost anulate sau deviate. De asemenea, traficul feroviar către aeroportul din Bruxelles a fost suspendat.

UPDATE 10.25:  EXPLOZII ȘI LA METROU! Presa belgiană anunță că alte două explozii au avut loc la metrou, la stația Maelbeek, aflată la aproximativ 400 de metri de sediul Comisiei Europene, și la stația Schuman. Călătorii aflați în metrou au fost evacuați între stații, în tunel. Toate stațiile de metrou din Bruxelles au fost închise iar călătorii evacuați. 

plo

UPDATE 10:20: Potrivit unui bilant oficial, anunțat de purtătorul de cuvânt al aeroportului din Bruxelles, în urma exploziilor o persoană a decedat, iar mai multe au fost rănite. 

UPDATE 10:12:  Compania Tarom a anunțat că o aeronavă care ar fi trebuit să aterizeze la Bruxelles în această dimineață a fost redirecționată către aeroportul din Amsterdam. „Tinanad cont de explozia care a avut loc pe aeroportul din Bruxelles, terminalul plecari, Compania TAROM informeaza faptul ca aeronava B737 – 700 a companiei TAROM , cu numar de zbor RO 371 care a decolat de la Bucuresti la ora 07.20, cu destinatia Bruxelles, avand la bord un numar de 81 de pasageri se afla in zbor in acest moment si a fost redirectionata catre aeroportul din Amsterdam. Aterizarea pe aeroportul din Amsterdam este prevazuta in 30 de minute”, au precizat reprezentanții companiei. 

UPDATE 10:09: Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că „Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles, în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate. Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale”. 

Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj: 

UPDATE: 11 persoane au decedat, iar alte 25 au fost rănite în urma exploziilor, au anunțat jurnaliștii belgieni prezenți la aeroport. 

Două explozii puternice s-au produs în această dimineată pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. Oficialii au decis imediat evacuarea aeroportului, iar traficul spre terminale a fost suspendat. Mai multe persoane au fost rănite.

 

Martorii au declarat că au „simţit ” undele de şoc provocate de explozii şi cred că deflagraţiile au avut loc la check-inul pentru cursa  American Airlines, la ora locală 8.00 dimineaţa( 9.00- ora României), relatează Daily Mail, citat de Mediafax. 

Luana Rednic, fiica antrenorului echipei de fotbal Mircea Rednic, aflată pe aeroportul din Bruxelles, a relatat panica ce a cuprins persoanele din incinta aeroportului, spunând că acestea au început să fugă speriate, iar aeroportul a fost evacuat rapid.

Ea a afirmat că au fost auzite și focuri de arme. 

  •  
Cookies