Mai mult de 50% dintre români vor să se vaccineze anti-COVID-19. Cine sunt cei care refuză de fapt (SONDAJ)

09 feb. 2021
1372 Afișari
Mai mult de 50% dintre români vor să se vaccineze anti-COVID-19. Cine sunt cei care refuză de fapt (SONDAJ)
Campania de vaccinare ar putea începe înaintea Anului Nou, potrivit autorităților

Un sondaj Inscop prezentat recent arată cum văd de fapt românii actuala campanie de vaccinare împotriva COVID-19. Se pare că aceasta este apreciată de 56.6% din respondenți. Printre întrebări, s-au strecurat și câteva despre implicarea armatei și a bisericii. De ce se tem femeile și bărbații atunci când vine vorba de vaccin și COVID-19.

La aproape o lună și jumătate de când a început în România vaccinarea anti-COVID, sondajele de opinie sunt încurajatoare.

Ce spun sondajele despre campania de vaccinare

Astfel, 56.6% dintre participanții la sondaj sunt de părere că până acum campania națională de vaccinare împotriva Covid-19 a fost pregătită foarte bine sau bine, 39.3% că a fost pregătită prost sau foarte prost, arată un sondaj realizat de Inscop.

În ceea ce privește implicarea Uniunii Europene în achiziția de vaccinuri, 73.2% dintre participanții la sondaj au o părere bună despre decizia UE de a negocia și achiziționa vaccinurile anti-COVID19 destinate vaccinării populației din toate statele membre ale Uniunii. 22.5% au o părere proastă despre această decizie a UE.

Sondajul Inscop a fost realizat în perioada 13 ianuarie – 3 februarie 2021 prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 1200 de persoane, eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,8%.

Românii, dispuși să se vaccineze

Mai mult de jumătate dintre români vor să fie imunizați în acest an. Iar jumătate din rândul scepticilor se arată dispuși să se vaccineze în viitor. Dacă anul trecut procentul celor care respingeau vaccinul se apropia de 70%, acum cei care refuză categoric serul reprezintă doar o cincime.

Sondajul mai arată şi profilul majorității celor care nu cred în vaccin și pandemie: persoane fără venituri, din mediul rural şi cu studii primare.

Cifrele arată că majoritatea românilor vor să se vaccineze în 2021, peste 55%. Și chiar dacă aproape 40% se arată sceptici, doar 19.7% refuză categoric vaccinul anti-covid. Tot atâția dintre cei neîncrezători spun că ar fi dispuși să se imunizeze pe viitor. Un procent mic de doar 5% nu știu ce să facă sau nu vor să spună.

Scepticii și-au schimbat părerea

De ce și-au schimbat scepticii părerea și vor să meargă la centrele de vaccinare, în viitor? Pentru că sunt puține cazuri în care au apărut efecte adverse în urma vaccinării și, foarte important, pentru că personalul medical s-a vaccinat, iar puterea exemplului a funcționat.

Așadar, dacă adunăm 55,2% cu 19,7%, ajungem la 75% dintre români care s-ar vaccina într-un an-doi. Adică exact acea masă critică, atât de necesară pentru imunizarea în masă a întregii Românii.

Totuși, pe 30% dintre cei care sunt sceptici îi sperie reacțiile adverse. Aproape tot atâția cred că vaccinul e ineficient, ceva mai puțin se plâng că n-au suficiente informații. Într-un final, 12.7% dintre români cred că SARS-cov-2 nu există și aproape 6% refuză orice vaccin.

Cine sunt aceștia negativiștii atunci când vine vorba de vaccin și COVID-19

Conform sondajului de opinie, femeile sunt cele care se tem mai degrabă de efectele adverse, în timp ce bărbații se tem că vaccinul ar fi ineficient și sunt mai înclinați să creadă că nu există virusul sau se pronunță în general împotriva vaccinurilor.

Cookies