Mai e rentabil să fii român?

01 dec. 2020
532 Afișari
Mai e rentabil să fii român?
Cel mai cooltural loc de băut al Bucureștiului este o "sticlărie" 

Există două curente in oraș. Că pe tik tok te-apucă groaza, suntem înconjurați! Primul curent este e ăla cu "Vrem o țară ca afară!”, care se opune celui de al doilea, și care e genul "Noi suntem români”. 

Primul curent zice că suntem cetățeni europeni cu parteneriatul euroatlantic în cuget și-n simțiri și, cum ar veni, românismul este o chestie “lame”, în proximitatea naționalismului și a dacopatiei. Pentru adepții radicali ai curentului, a fi român nu e mare șmecherie. E o intâmplare, mai mult sau mai puțin nefericită. Dacă stai bine să te gândești, e ca și cum ai locui undeva la țară. Unde te-ai și născut, bătut, f@tut.
Al doilea curent este din cei care încă își mai fac cruce când trec pe lângă biserică, tradiționalist, nostalgic și speriat de globalizare ca de halouin-monstrul satanist. Pentru dânșii, inainte de a fi orice, a fi român este singura chestie de care se pot agăța. Și-și apără condiția. Poți să-i blamezi că nu-s mai cosmopoliți!? Sau că nu sărbătoresc ziua Americii!?
Ambele tabere iși pun, insă,uneori, problema dacă mai e rentabil să fii român. Într-o țară cu cea mai mare imigrație intelectuală din UE și cu contribuția cea mai mare la traficul de carne vie din UE, dilema de a pleca din țară și a-ți camufla identitatea nu e nouă. Sunt multe generații care au ars-o așa. Unora ne e greu să răspundem la intrebarea: „Et vous!? D’ou etes vous!?”
1 Decembrie este un moment din ăsta. In care te intrebi: Băi, dar ce caut eu in țara mea!? La o fasole cu ciolan și un zaibăr de la țară. Și, ca să ridic nivelul discuției, pentru că, nu-i așa, Pleșu e Peleșu, iată ce gândește filozoful la ceas aniversar despre dilema asta de „a fi sau a nu fi român”
„Problema nu e ca trebuie sa te comporți ca un exponent al românității. Problema este că și dacă vrei să scapi de „românitate” tot român rămâi! Arghezi a spus odată despre poetul nostru național: „Fiind foarte român, Eminescu e universal.” Cu alte cuvinte, cu căt ești mai tu insuți, cu atât ești mai interesant in concertul global. Cu o singura condiție: să nu fii urmărit, zi și noapte, de mania de a fi interesant. Și de ideea fixă a „specificului”. Nu depinde de tine să te comporți sau nu românește. Daca ești român, te vei comporta românește și in somn.”-Andrei Pleșu
1 decembrie 2020. „Mai e rentabil să fii români?”

Hai, la mulți ani, ai noștri, oriunde v-ați afla!

Cookies