Într-un București trist și sărăcăcios împodobit de sărbători de iarnă cum e Bucureștiul în iarna 2021-2022, un eveniment precum "Lights on Romania" e ca și cum, deodată, Universul s-a hotărât să-i dea o scatoalcă lui Grinch și să-l lase pe Moș Crăciun să existe. Magnificul glob pământesc cu care se fotografiază toți prietenii tăi, apoi pun pozele pe Facebook, este doar una dintre instalațiile "Lights On Romania 2021, București, Sector 2." Haideți că mai aveți ceva timp să ajungeți să le vedeți de aproape.
O combinație de lumină, lumini, forme, siluete, culori și emoții – puneți mixul acesta într-un glob, scuturați-l de două, trei ori și veți avea imaginea „Lights On Romania 2021- București, Sector 2″, un eveniment la care mai aveți vreme să ajungeți, fiindcă instalațiile sunt pornite și azi.
Globul pământesc luminos din Sectorul 2 este, de departe, cea mai mare atracție a festivalului Lights On Romania din acest an din București. Normal, e perfect, dar absolut perfect instagramabil. Din orice unghi, pe orice vreme, și ziua, și noaptea, în egală măsură.
Festivalul aduce lumina mai aproape de oameni și ne îndeamnă către conexiune, curaj și unitate, într-un moment în care avem nevoie de acestea poate mai mult ca oricând”, spun organizatorii Lights On Romania.
Despre această instalație cu care precis s-a fotografiat măcar un prieten de-a vostru (apoi a pus poza pe Facebook sau Instagram sau chiar și colo, și colo), organizatorii festivalului spun așa:
Gaia e instalația de lumină creată ca omagiu adus Terrei. Oferă o imagine spectaculoasă și generează un cumul de trăiri și sentimente care așteaptau să iasă la iveală în fiecare din noi.”
„Gaia” este creația artistului Luke Jerram.
Instalația interactivă de lumină „Cerebrum” ne invită să descoperim ce se întâmplă în mintea noastră atunci când apar emoțiile. Acum avem ocazia să descoperim cum arată creierul nostru atunci când intervin trezitul, frica, uimirea sau nostalgia.”, spun organizatorii.
Mai jos, „Semiluna”, o instalație care a făcut înconjorul lumii a ajuns în Parcul Sticlăriei din București. “Private Moon” este, de fapt, numele ei, iar artistul Leonid Tishkov este autorul acestei povești luminoase.
În timpul inspirației, instalația se colorează în albastru, lumină care simbolizează îmbogățirea corpului cu oxigen, iar în timp ce ne ținem respirația, atunci când oxigenul a ajuns la fiecare dintre organe, apar culorile calde.. Odată cu expirația, culorile dispar.
„Tunelul” este creația artistului Silviu Ciora și este amplasat în parcul Tudor Vladimirescu. Ne invită, spun organizatorii, „să îl traversăm cu sufletul deschis și cu mintea liberă. Să creăm un moment de recunoștință pentru drumul pe care l-am parcurs până acum și pentru toate momentele pe care le-am trăit de-a lungul lui. Să apreciem fiecare secundă de fericire, dar și clipele de tristețe și să privim viața ca întreg.”
Câmpuri de licurici, siluete luminoase, Planeta însăși – dacă vreți să știți unde le găsiți, organizatotii festivalului au pus la dispoziție o hartă foarte clară, cu informații detaliate.
Mai aveți timp să le vedeți pe toate cu ochii voștri, creațiile vor fi expuse până la miezul nopții. Organizatorii festivalului vor începe să strângă instalațiile mâine, 20 decembrie.